Za megaprojekt u Sloveniji bori se 15 konzorcija

gradiliste autoputa flickr remark de

Pet slovenskih, osam kineskih i šest turskih kompanija prijavilo se za izgradnju osam tunela na planiranoj željezničkoj pruzi između Divače i Kopra u Sloveniji, među njima je i sarajevski Euro-Asfalt.

U 2TDK radovi su podijeljeni na dva tendera i, s izuzetkom jednog ponuđača, svi su se prijavili na oba, tj. Za izgradnju tunela između Divače i Črnog Kala i između Črnog Kala i Kopra.

Zajedno se s raznim stranim partnerima natječe pet slovenskih kompanija, zapravo sve vrhunske slovenačke građevinske tvrtke, koje su na ovaj ili onaj način uključene ili žele graditi druge velike nacionalne infrastrukturne projekte od izgradnje tunela Karavan do treće razvojne osi.

Kolektor tako kandidira za konzorcij s turskim kompanijama, ali - začudo - djeluje kao vodeći partner. Gorenjska građevinska kompanija (GGD) i CGD nalaze se u konzorcijumu s češkim Metrostavom, koji je bio partner GGD-a, na primjer, na (neuspješnom) nadmetanju za izgradnju tunela za karavane. Građevinska kompanija Macro 5 izabrana je za partnera italijanskim kompanijama, a relativno nepoznata ginex International sa sjedištem u Novoj Gorici je partner s kineskom China Gezhouba Group. Činjenica da sve slovenske kompanije djeluju sa stranim partnerima bila je očekivana, jer nijedna od njih ne ispunjava tražene reference, posebno u izgradnji tunela, mehanizaciji i milijunskoj bankarskoj garanciji.

Među petnaestak prijavljenih, primjerice, nema tvrtke Pomgrad, a ističe se i osam kineskih kompanija koje se natječu u šest konzorcija ili samostalno. Prijavilo se i šest turskih kompanija, među kojima je i graditelj iz Karavanke, Cengiz Insaat. Njihova se primjena očekuje, jer je jedan od vodećih ljudi ove megakorporacije Utku Gök priznao nakon nedavne posjete Ljubljani da je izgradnja karavanskog tunela za njih relativno mali posao, te da su oni zaista zainteresirani za izgradnju još jedne pruge među slovenskim projektima.

U igri je i sarajevski Euro-asfalt koji je između ostalog izgradio autoput Draženci-Gruškovje.

"Jako smo zadovoljni", izjavio je nakon prvog poziva za dostavu prijedloga, Dušan Zorko, generalni direktor 2TDK, koji razumije veliki interes za prepoznavanje dobro pripremljenog projekta. Njihova analiza pokazala je da je 26 kompanija u regiji koje su sposobne izvesti ovaj megaprojekt, a očekivalo se oko 5 do 10 aplikacija u 2TDK. Ali borba za posao je tek počela.

Kako se 2TDK odlučilo za dvofazni tender, kompanije su u prvoj fazi morale samo dokazati da ispunjavaju tražene uslove za nadmetanje; da imaju dovoljno mašina koje su zaposlene kako bi pružile bankarske garancije i imale potrebno iskustvo. Prijave će pregledati 2TDK Komisija, za koju ima 90 dana, odabrati one koji se kvalificiraju i pozvati ih da ponude tijekom druge faze poziva. Tek tada će ponuđači dostaviti cijene i najpovoljniji ponuđači će ga dobiti.

(dnevnik.si / foto: flickr)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top