Aspern Seestadt: Izgradnja naselja u Becu za 20.000 stanovnika - FOTO

03 Aspern_Seestadt_Wien_nov_2017

Aspern Seestadt je jedan od najvećih projekata u Beču, gdje je planirano da nakon završetka radova živi blizu 20.000 stanovnika. Plan je da novo naselje bude završeno 2028. godine.

Izgradnja jedne četvrtina Asperna je već završena.

U središtu ovog naselja se nalazi jezero veličine 50.000 m2 s parkom oko njega.

Početkom dvadesetih godina, od 1912. godine, na ovom mjestu je bio aerodrom.

Konačan koncept donesen je Master planom 2007. godine, a bazira se na tome da je 50 posto ukupne projektne površine (240 hektara), što je otprilike 340 fudbalskih igrališta, ostavljeno kao otvoreni zeleni prostor za javno korištenje. Izgrađena su tri parka na 80.000 m2, a kombinuju igrališta i prostor za rekreaciju i zabavu, s modernim mobilijarom.

Na 230.000 kvadratnih metara trenutno se ostvaruje mještovita gradnja koja će rezultovati poslovnim prostorima kao i stambenim zgradama.

Prodajna cijena stana će varirati od 3.000 do 4.000 eura po kvadratu.

Aspern je jedan od 10 pametnih gradova u svijetu i predstavlja najveće testiranje održivog stanovanja u Evropi.

Svaka zgrada je opremljena pametnim sistemima koji reguliše potrošnju energije, ali i proizvodnju. Zgrade u ovom naselju predviđaju potrošnju energije na osnovu vremenskih prognoza i drugih podataka. U cilju samoodrživosti čak se i kišnica prerađuje, a zgrade i svi objekti su od prirodnih materijala, potpuno energetski efikasni.

Trenutno je u izgradnji Lakeside Park campus, kao i HoHO Wien, najviši soliter u svijetu napravljen od drveta, a koji će imati stanove, kancelarijski prostor i hotel. Također, bit će proširena šoping ulica, završen priključak na autoput A23 i regionalni put S1, kao i željeznička stanica. Gradit će se i ostali višenamjenski kvartovi oko željezničke stanice, kao i kvart za kancelarijske prostore.

U trećoj fazi, nakon 2022. godine, očekuje se naseljenost oko željezničke stanice, potpuno popunjena šoping ulica i frekventnost metro linije.

(sa-c.net)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top