Brazil: Vatrena stihija progutala muzej star 200 godina

brazil muzej pozarOgroman požar zahvatio je brazilski nacionalni muzej, star 200 godina, u Rio de Janeiru u nedjelju naveče, prenosi Reuters.

Veliki broj vatrogasaca pokušava obuzdati vatru kako bi spasili barem dio od 20 miliona predmeta koji se nalaze u muzeju.

Uništavanje zgrade, koja je nekada bila carska palata, predstavlja "neprocjenjivi gubitak za Brazil", rekao je predsjednik Michel Temer u saopštenju. ''Dvije stotine godina rada, istraživanja i znanja su izgubljeni'', dodao je.

Još uvijek nije poznato kolika je šteta niti uzrok požara.

Muzej je osnovan 1818. godine. U njemu se nalazi nekoliko značajnih zbirki, uključujući egipatske artefakte i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu. Zamjenik direktora ove institucije je rekao da su razne vlade godinama zanemarivale muzej.

''Mi nikad nismo dobili ništa od savezne vlade'', rekao je Luiz Duarte. ''Nedavno smo finalizirali sporazum sa (državnom bankom za razvoj) BNDES-om za ogromnu investiciju, kako bismo konačno obnovili palatu i, ironično, planirali smo instalirati novi sistem protivpožarne zaštite'', dodao je.

Iz BNDES-a su u junu objavili da će uložiti 5,35 miliona dolara kako bi "obnovili historijsku građevinu" te kako bi "garantovali veću sigurnost kolekcija".

(Fena/sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top