U planu izgradnja najvise drvene kule u Holandiji

holandija haute couture archdaily

Holandija: Iz Opštine Amsterdam odabrali su firmu Team V Architectuur da zajedno sa Lingotto, ARUP I Nicole Maarsen projektuju „Haut“ - 73 metara visoku stambenu kulu koja će se nalaziti uz Amstel rijeku i koja će postati najviša zgrada od drvene konstrukcije u Holandiji i u zavisnosti od rasporeda izgradnje i kandidat za titulu najviše drvene kule na svijetu. Očekuje se da će izgradnja početi u drugoj polovini 2017. godine. „ Haut“ predstavlja još jedan primer rastućeg trenda izgradnje visokih zgrada od drvene konstrukcije.

Naziv projekta, skraćenica od „Haute Couture“ dolazi iz prilagođenog dizajna za stambene jedinice 55. Zgrada od 21 sprata će ponuditi kupcima veliki izbor stanova različite kvadrature, spratnosti, rasporeda, pozicioniranih na dva nivoa, sa otvorenim lođama i balkonima. Unutrašnje površine će biti od drveta, odražavajući jedinstvenu konstrukciju kule, dok će nepravilni sistem konzolnih balkona pružati vizualni efekat na fasadi. Veliki prozori u stanovima nudiće pogled na rijeku i okruženje.

U osnovi zgrade koja je trouglastog oblika nalazi se prizemlje gde će biti  javni gradski zimski vrt, odnosno mesto gde stanovnici mogu da učestvuju u zajedničkiom programu uređenja vrta ili jednostavno da se opuste i druže, tu će biti takođe i kružni prostor za skladištenje i podzemni parking. Vrt će biti otvoren za javnost, „pozivajući“ prolaznike iz susjednog „Somerlust“ parka da svrate.

Za izgradnju „Haut“ je izabrana drvena konstrukcija zbog njene održivosti: preko tri miliona kilograma ugljen-dioksida će biti skladišteno u unakrsnim lameliranim komadima. Dodatne ekološke karakteristike uključuju fasadu koja generiše energiju i sistem za prečišćavanje otpadnih voda, sve to u nastojanju postizanja „BREEAM“ rejtinga, najvećeg mogućeg nivoa održivosti.

Kula je dio razvojnog plana za novu stambenu četvrt „Amstelkwartier“, koja će sadržati oko 4.000 stambenih jedinica zajedno sa tržnim centrima i malim poslovnim područjima.

(gradjevinarstvo.rs)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top