Hyperloop dolazi u Slovacku, od Bratislave do Beca za osam minuta

hyperloop slovackaKompanija Hyperloop Transportation Technologies (HTT) je sa vladom Republike Slovačke potpisala ugovor koji će možda rezultirati bržim transportom između pojedinih gradova srednje Evrope.

Naime, Hyperloop se obavezao da će istražiti potencijal gradnje istoimenog sistema brzog transporta koji bi služio prevozu putnika između Bratislave, Beča i Budimpešte.

Podsjećamo, Hyperloop je konceptualni transportni sistem koji bi trebao zaživjeti u Kaliforniji, a koji je baziran na pokretnim kapsulama unutar cijevi u kojima je drastično smanjen vazdušnji pritisak što omogućava izuzetno brzo kretanje.

"Slovačka je lider u automobilskoj i energetskoj industriji tako da će prisustvo Hyperloopa pospješiti inovaciju u državi i ostatku Evrope", rekao je direktor HTT-a Dirk Ahlborn.

Rukovodilac kompanije koju je osnovao Elon Musk izjavom se dotakao činjenice da se u slovačkoj proizvode vozila Volkswagen, Audi i Porsche.

U punoj brzini, kapsule Hyperloopa bi iz Bratislave u Beč došle za svega osam minuta, dok se putovanje autom danas svodi na nešto manje od sat vremena.

(klix.ba)


 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top