Izgradnja novog mosta u Đenovi će koštati 200 miliona eura

genova mostPonovna izgradnja srušenog vijadukta u Genovi koštat će 150 do 200 miliona eura, objavile su lokalne vlasti.

Radove će izvoditi državna kompanija Fincantieri, u saradnji s Autostrade per l'Italia, rekao je guverner pokrajine Ligurije Giovanni Toti.

U rušenju mosta prošlog mjeseca poginulo je 43 ljudi.

"Rekonstrukcija će koštati između 150 i 200 miliona eura, a za samo uklanjanje starog mosta potrebno je 10 do 12 miliona eura te za odštete za unesrećene", kazao je Toti.

Regionalni guverner imenovan je za koordinata u pružanju pomoći nakon rušenja mosta, što mu je dalo snažan glas u inicijativi za rekonstrukciju.

Ozbiljni previdi u održavanju

Italijanska vladajuća koalicija, koja obuhvata stranku desnog centra Ligu i antiestablišmentski pokret Pet zvijezda, optužila je Autostradu za ozbiljne previde u održavanju mosta te su rekli kako žele da im se opozovu koncesije za autocestu.

Ministar saobraćaja Danilo Toninelli, koji je član Pet zvijezda, rekao je da Autostrade mora platiti za poslove ponovne izgradnje, ali ne smije biti uključena ni na koji drugi način.

Čini se da Toti odbija takav stav. "Fincantieri će imati vodstvo u ponovnoj izgradnji, zajedno sa grupom kompanija, koje će također uključiti Autostradu", kazao je on.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top