Kina gradi zapanjujući vodoravni neboder

kina horizontalni neboder

Kineski projekt "Raffles City Chongqing", koji su mnogi prozvali inžinjerskim čudom, skoro je završen, piše CNN.

Moše Safdi (Moshe Safdie), poznati arhitekta, konstruirao je kompleks koji se sastoji od osam nebodera i golemog poveznog prolaza, nazvanog vodoravni neboder. Cijela konstrukcija ima zapanjujućih 1,12 miliona metara kvadratnih.

Ovaj ambiciozni građevinski projekt nalazi se u centru Čongđinga, jugozapadnog kineskog grada na rijeci Jangce.

Vrtovi i beskrajni bazen

Vodoravni neboder naziva "Crystal" bit će jedan od najviših u svijetu, spajat će ostale nebodere ispod sebe, a imat će galeriju koja će služiti kao vidikovac, te vrtove, beskrajni bazen i mnoštvo restorana.

"Crystal" će imati i posebnu večernju funkciju, odnosno tokom noćnih sati pretvorit će se u divovsku zraku, osvjetljavajući nebo uzbudljivim svjetlosnim efektima.

Unutar kompleksa "Raffles City Chongqing" nalazit će se trgovački centar od 230.000 metara kvadratnih, 1.400 stambenih jedinica, luksuzni hotel i 160.000 metara kvadratnih raskošnog uredskog prostora.

Uskoro završetak radova

Nedavno je postavljena krovna struktura na osmi i posljednji neboder 3,8 milijardi dolara vrijedne megastrukture, što znači da će "Raffles City Chongqing" biti otvoren već krajem ove godine.

Arhitekti Safdiju inspiracija za dizajn bila su tradicionalna kineska plovila, što je istovremeno bio i čin priznanja prošlosti grada Čongđinga kao trgovačkog centra.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top