Najveći željeznički sistemi izgrađeni u 2018. godini

brzi voz

BBC donosi listu pet najvećih željezničkih sistema koji su u toku 2018. godine izgrađeni širom svijeta.
Bila je dobra godina za sve ljubitelje putovanja vozom s obzirom na to da su predstavljeni novi vozovi i željeznice širom svijeta s namjerom povezivanja velikih gradova.

Kina

Za sve one koji traže alternativu putovanja avionom, u Kini su u septembru ove godine predstavljeni novi superbrzi vozovi i najnoviji željeznički sistemi.

Poznata kao XRL, željeznica Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong otvorena je u septembru. Pruga od 26 kilometara povezuje poluautonomni grad Hong Kong sa širokom željezničkom mrežom koja se prostire na teritoriji cijele Kine.

Putovanje između Hong Konga i Guangzhoua, koje je u prošlosti trajalo dva sata, sada traje samo 47 minuta. Putovanje u Shenzhen traje 14 minuta. Direktni vozovi iz Hong Konga u Peking traju devet sati, a u Šangaj osam sati. Svaki od njih saobraća jednom dnevno.

Izrael

Željeznica Tel Aviv-Jerusalem je prva električna vozna linija za Izrael koja je djelimično otvorena u septembru.

Trenutno povezuje aerodrom Ben Gurion koji je udaljen 20 kilometara jugoistočno od Tel Aviva i željezničku stanicu Jerusalem Yitzhak Navon.

Kada se potpuno završe radovi na željeznici, direktna veza između Tel Aviva i Jerusalema smanjit će putovanje između dva grada na manje od 30 minuta uz vozove koji se kreću brzinom od 160 kilometara na sat.

Maroko

Zvanično otvorena prošlog mjeseca, brza željeznička linija povezat će marokanske gradove Tanger i Casablancu preko glavnog grada Rabata i Kenitra na sjeveru.

Dva grada su udaljena 340 kilometara, a nova linija će smanjiti vrijeme putovanja na dva sata, što je manje za skoro pet sati od postojećih vozova.

Engleska-Holandija

Mnoge velike željezničke kompanije pronašle su rješenje kako efektivno povezati neke od najvećih evropskih centara vozom. Tako je napravljena i željeznička pruga s brzim vozovima koja saobraća od Londona do Pariza za oko tri sata i 41 minutu.

Trenutno od Londona za Amsterdam saobraćaju dva voza dnevno, ali nema direktnog povratka zbog toga što britanska i holandska vlada još uvijek nisu postigle dogovor o graničnoj kontroli.

Azerbejdžan-Gruzija

Željeznica Baku-Tbilisi-Kars je otvorena 2017. godine. Povezujući glavne gradove Azerbejdžana i Gruzije s drevnim gradom Kars u Turskoj, ona se prostire na 826 kilometara.

Naredne godine željeznica će predstaviti novu liniju koja će prevoziti putnike između Bakua i turskih gradova Ankare i Istanbula i to će biti prva direktna veza između Azerbejdžana i Turske koja ne zahtijeva zaustavljanje u Gruziji.

Vozovi će imati maksimalnu brzinu od 160 kilometara na sat.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top