Pocela izgradnja najvise brane na svijetu visoke 335 metara

Rogun tadzikistan

Tadžikistan je u subotu počeo radove na izgradnji sporne orijaške hidroelektrične brane Rogun, saopšteno je iz predsjedničkog ureda te srednjoazijske zemlje, prenosi Hina.

Brana Rogun, planirane visine 335 m, bit će najviša brana na svijetu. Koliko je brana visoka, najbolje ilustruje poređenje sa Ajfelovim tornjem koji je, zajedno sa anetnama na vrhu, visok 324 metra.

Smještena je 100 km istočno od prijestolnice Dušanbea i treba omogućiti isporuku električne energije bez prekida, što je bio čest slučaj u zimskim mjesecima u toj siromašnoj zemlji.

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon službeno je otvorio gradilište sjevši za upravljač bagera i “nasipajući šljunak u korito rijeke Vahš i tako označivši početak izgradnje brane Ragun, životno važne za narod Tadžikistana”, navodi se u saopštenju njegove službe za informisanje. Početak radova na ovom golemom gradilištu je “događaj godine” u Tadžikistanu, rekao je Rahmon na prigodnoj svečanosti

Usto je obećao susjednim zemljama da Tadžikistan “neće nikada dopustiti da njegovi susjedi ostanu bez vode”. Uzbekistan se protivi ovom projektu planiranom u 1970-im, u vrijeme Sovjetskog Saveza, budući da njegova poljoprivreda, naročito uzgoj pamuka, ovisi o vodi koju dobiva iz Tadžikistana.

Tadžikistan je u petak izvijestio da je projekt izgradnje brane vrijedan 3,9 milijardi dolara, u julu povjerio talijanskoj kompaniji BTP Salini Impreglio.

(biznisinfo.ba)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top