Projekat "Copa Cagrana" u Beču

copa kagrana zoningKrajnji cilj projekta "Copa Cagrana" jeste stavljanje budućeg redizajniranog prostora u funkciju pristanišne stanice koja okuplja sve slojeve društva. U arhitektonskom smislu ovo se tumači kao funkcionalna infrastruktura. Različito zoniranje u određena područja za trajnu i privremenu upotrebu stvara strukturiranu površinu na kojoj se mogu postaviti objekti sa različitim zahtjevima.

Zoniranje Copa Cagrane između grada i vode zasnovano je na ponašanju i očekivanjima krajnjih korisnika, dok rješenje također ispunjava zahtjeve prevencije poplava.

Prostor je podijeljen u tri zone:

Zona C predviđa minimalni razvoj koji uključuje javne zgrade i posebne rezidencijalne objekte (kao što je studentski smještaj). Promenada je ojačana tako da postane ključna cirkulaciona ruta u pravcu Donaucity-a, završavajući se u zoni B gdje se otvara prema plaži. Ova zona obuhvata glavnu gornju cirkulacionu osu koja obuhvata plažu, biciklističku stazu i servisna područja koji služe stalnim objektima kao što su restorani tokom cijele godine i objekti za iznajmljivanje sportske opreme.

Podignuta pozicija pruža zaštitu od poplava, a neprekidan pogled na obalu rijeke je idealan preduslov za kvalitetan restoran. Ovo područje je dizajnirano kao zelena zona sa velikim brojem drveća koja su koncentrisana oko plaža i formiraju šetalište duž staze za bicikla. Obala rijeke - zona A - "Copa Cagrana", sadrži prirodne travnjake, garderobe i sanitarije koje su integrisane u topografiju. Predviđeno je da se identitet i izgled zone razvija u skladu sa predloženim nivoom kvaliteta. Prostoru se pristupa sa "usporenog" šetališta rijeke.

Radovi se izvode izvan sezone I to u planiranim fazama prema projektu, koji se izvodi prema pobjedničkom konkursnom rješenju arhitektonskog biroa LAAC iz Innsbrucka.

Planirano je okončanje radova do 2021. godine.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top