Prokopan tunel za prvu liniju solunskog metroa

metro tunelGrčka kompanija Attiko Metro je saopštila da je završila prokopavanje tunela za prvu liniju solunskog metroa, i da je time 60% ovog velikog infrastrukturnog projekta u sjevernom grčkom gradu okončano.

"Danas je veliki dan za solunski metro. Završetak kopanja tunela, punom dužinom u oba pravca, dovodi nas na korak bliže završetku projekta" - saopšteno je iz kompanije, prenosi Tanjug.

Iskop tunela bio je najskuplji i ujedno tehnički najzahtjevniji dio prve faze solunskog metroa, čija izgradnja je, poslije mnogo peripetija, počela 2006. godine. Njome je obuhvaćeno 9,6 km podzemne linije, sa 13 stanica i depoom.

Budžet projekta je oko 1,1 mlrd EUR, a finansira se najviše iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskog fonda za razvoj regiona. Kopanje tunela ispod istorijskog grada, drugog po veličini u Grčkoj, bilo je znatno usporeno brojnim arheološkim otkrićima.

Očekuje se da prva linija, koja dobrim dijelom prati glavnu saobraćajnu osovinu Soluna, Ulicu Egnatia, počne da radi 2020. godine. Kao u Kopenhagenu, na njoj će saobraćati automatizovane kompozicije italijanskog proizvođača AnsaldoBreda. Peroni će biti opremljeni zaštitnim providnim zidovima i automatskim vratima, kako niko od putnika ne bi mogao da padne na šine.

Javni prevoz u Solunu trenutno obavljaju samo autobusi, a u Grčkoj metro postoji samo u Atini.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top