Prosirenje podzemne zeljeznicke mreze u Becu

24 wien_u-bahn_linie_U2_U5_model_foto_ypsilonef.com

Proširenje podzemne transportne mreže Beča počet će krajem 2018 godine, sa izgradnjom nove U5, i sa proširenjem U2 metro (U-Bahn) linije.

Nova U5 metro vozit će automatski, bez vozača, i imat će stakleni zid koji će odvajati platformu od šina, kao i automatska vrata koja će se otvarati i zatvarati kada je voz na stanici.

Metro linija U2 će biti proširena od stanice Rathaus, do Matzleinsforfer Platz-a. Nova U5 metro linija će uključivati sadašnje stranice U2 linije između stanica Karlsplatz i Rathaus, i u prvoj fazi izgradnje ići će do Frankhplatz (Altes AKH). Proširenje metro linije U2 će biti u dužini 6 km, a nova U5 linija će biti duga 3 km, i ukupno će biti izgrađeno 11 novih stanica. 

Prva faza proširenja U2 linije, i nova U5 linija bi trebala biti završena početkom 2023. godine. Gradski zvaničnici ističu da će se pozitivni efekti ekspanzije podzemne željeznice odraziti na cijelu metro mrežu.

Cijela investicija izgradnje nove i proširenja stare metro linije iznosit će oko 2 milijarde EUR.

U1 linija se također trenutno proširuje od stanice Leopoldau do Oberlaa, sa 5 novih stanica koje bi trebale biti otvorene u 2017 godini. To znači da će stanovnici Favoriten distrikta biti bolje povezani sa centrom grada, kao i da će termalni i Spa bazeni u Oberlaa biti lakše dostupni.

Važno je napomenuti da će projekat osigurati 30 hiljada novih radnih mjesta.

U nastavku pogledajte video animaciju i fotografije modela budućih stanica kao i ostale zanimljivosti vezano za izgradnju ovog mega projekta:


(sa-c.net)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top