Šri Lanka gradi metropolu od 15 milijardi dolara

01 sri lanka port city

Šri Lanka namjerava da gradi novi grad po imenu Port City, a kao početni kapital poslužit će 1.4 milijarde dolara kineskih investicija. Grad bi trebao biti veličine gradskog jezgra Londona, ali će svojim izgledom uveliko podsjećati na Hong Kong i Dubai. Zapravo, to i jeste namjera Šri Lanke, napraviti grad po uzoru na ove dvije svjetske metropole i postati direktni konkurent.

Građanski rat i stalni sukobi između vojske i pobunjenika (Tamilskih tigrova) u periodu od 1983. do 2009. odnijeli su stotine hiljada života i skoro 200 milijardi dolara, ali, vlada je osmislila plan kojim će otvoriti nova radna mjesta i postati finansijski centar tog dijela svijeta. Grad će se prostirati na površini od 665 hektara, bit će olakšano poslovanje, niži porezi, pa čak je moguće da će imati i potpuno drugačiji pravni sistem u odnosu na ostatak Šri Lanke. Port City će zapravo biti grad u gradu, tj. nalazit će se na obalama glavnog grada ove otočke države – Colomba. Zamišljeno je da grad ima 80.000 stanovnika i još 250.000 svakodnevnih posjetilaca.

Iako je koncept Port Citya nastao 2004. godine, planovi su kasnili zbog rata. Šri Lanka je nastavila sa ulaganjem kineskih investicije koje su se ulijeva i usmjerila ih je na značajno poboljšanje infrastrukture. Partnerstvo je bilo u nevolji nakon što Šri Lanka nije mogla vratiti dug, s druge strane, Kina je optužena za korištenje svojih investicija s ciljem stjecanja političkog utjecaja.

Premijer Ranil Wickramasing je 2014. suspendovao je projekat izgradnje Port Citya, zbog zabrinutosti oštećenja obale. To je razljutilo investitora projekta China Communications Construction Company, koji je tvrdio da gubi 380.000 dolara dnevno zbog zaustavljanja projekta. Do 2016. plan je ponovno pokrenut s novim mjerama zaštite okoliša.

Prema navodima izvođača radova, prvi dio projekta i izgradnje infrastrukture trebao bi završiti 2020. godine, a grad u cjelosti trebao bi biti završen 2041. godine i u konačnici bi mogao koštati 15 milijardi dolara.

U nemogućnosti da otplati dugovanja kineskim investitorima, Šri Lanka je dogovorila da CCCC (China Communications Construction Company) polaže prava na luku narednih 99 godina.

(dialogos.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top