Arhitektonsko cudo: U Kini izgradjen najveci most na svijetu

most hong_kong_zhuhai_macao

Nakon devet godina gradnje u Kini se uskoro za promet otvara most Hong Kong-Zuhai-Macau.

Čak i za kineske standarde, riječ je o istinskom megaprojektu. S ukupnih 55 kilometara dužine, ovo je najduži most na svijetu koji se proteže preko vode. Sagrađen u obliku slova Y, povezuje tri velika grada (Hong Kong, Zuhai i Macao), a cijela struktura zapravo je spoj mosta i podvodnih tunela. 

Mukotrpna gradnja bila je obilježena prekoračenjem rokova, prekoračenjem budžeta, smrtnim nesrećama na radu i nizom drugih nevolja, ali su inženjeri i radnici ipak priveli kraju ovaj megaprojekt. Pritom su koristili najnoviju dostupnu tehnologiju kako bi omogućili da strukture mogu "izdržati" i najveće prirodne katastrofe.

Nadalje, u strukturu je ugrađeno 400.000 tona čelika, što je 60 puta više nego je bilo potrebno za gradnju Ajfelovog tornja. Na oba kraja tunela koji ide pod morem sagrađena su i dva umjetna otoka, od kojih je svaki ojačan sa 120 ogromnih čeličnih cilindara, visokih 55 metara, širokih 22 metra i teških oko 550 tona, kao i najveći svjetski putnički avion ''Airbus A380''. 

Glavni projektant mosta kazao je da je njegov tim prilikom projektiranja strukture tražio savjet stručnjaka iz različitih polja, od zaštite okoliša, hidrologije, navigacije morskim putevima, avijacije, ekonomije i cijelog niza inženjera koji se bave gradnjom mostova i drugih velikih infrastrukturnih projekata. 

Cijeli projekt koštao je oko 116 milijardi kineskih juana (18,5 milijardi dolara), a njegovi projektanti očekuju da će ''životni vijek'' mosta biti 120 godina, oko 20 godina više od "norme" za mostove sagrađene na moru.

(Avaz.ba)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top