Arapski investitori grade "Novi Zagreb" vrijedan 500 miliona eura

zagreb nocna foto regea

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi da gradi novi grad unutar Zagreba. I to na prostoru od 1,1 milion kvadrata između rijeke Save, Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik, a ukupna investicija projekta ne bi bila manja od 500 miliona eura, piše Jutarnji list.

To proizlazi iz javnog poziva koji je juče Gradska uprava uputila potencijalnim investitorima za učestvovanje u razvoju i realizaciji projekta "Grad u Gradu", kojem je cilj obnova tog prostora u “novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih namjena, koje bi raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo kvalitet života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba”, prenosi Jutarnji list.

Riječ je o možda najatraktivnijoj parceli gradskog vlasništva koju trenutno zauzimaju Zagrebački velesajam, hipodrom i fudbalski teren koje koristi NK Lokomotiva, a za koju Bandić i njegovi bliski saradnici veruju da će novom gradnjom postati još privlačnija građanima, turistima i poslovnim subjektima.

U samom gradu tokom prošle godine održano je nekoliko sastanaka s investitorima s Bliskog istoka koji su tražili lokacije za veće investicije, a kao jedan od predloga koji se našao na stolu bio je onaj koji se gradi u glavnom gradu Srbije – Beograd na vodi.

Taj novi grad trebao bi imati stambene i poslovne zgrade, šetnice, parkove, nove prometnice, šoping centre, ugostiteljske objekte, ali i brojne društvene prostore za građane.

Ako bi uistinu projekt realizirao, financirao bi se na sljedeći način.

Nakon razvoja projekta kojim bi se utvrdile potrebe kako Grada, tako i investitora, procijenila bi se vrijednost samog zemljišta. Na taj način Grad bi ušao u projekt sa zemljištem, a investitor bi gradio grad.

"Grad bi, naravno, uvjetovao gradnju dva vrtića, osnovne i srednje škole, bazena, ambulante, kao i ostalih objekata društvene namjene, poput kina ili kazališta. Na kraju bi se dobit dijelila, ovisno o ulaganju obiju strana" – kažu sugovornici Jutarnjeg lista.

"Hipodrom će se najvjerojatnije seliti iz tog dijela jer ni Konjički savez nije pretjerano zadovoljan infrastrukturom koju imaju. S druge strane, hipodrom ograničava razvoj tog dijela grada jer odavno hipodrom više nije na periferiji grada" – kažu sugovornici lista koji su već predložili da se hipodrom premjesti na neke lokacije na zapadnom i istočnom djelu grada, kao i na prostor oko Brezovice.

U Gradu jasno navode da Zagrebački velesajam, koji je definiran u brojnim strategijama kao projekt od strateškog značenja, već desetljećima nije cjelovito moderniziran, da već godinama postojeći kapaciteti većim dijelom ne odgovaraju suvremenim potrebama te da je najveći broj paviljona stariji od 50 godina.

"Sagledavajući i analizirajući širi prostor Novog Zagreba može se zaključiti da Novi Zagreb sa svojih oko 120.000 stanovnika nema dovoljno ni raznolike postojeće namjene u smislu zadovoljavanja dnevnih i povremenih potreba stanovništva u pogledu javnih, društvenih, kulturnih, zabavnih, trgovačkih sadržaja, ali i sporta i rekreacije. Upravo planirana preobrazba prostora u predmetnom obuhvatu u novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih namjena, svojom bi raznolikom ponudom unaprijedila opću kvalitetu života u Gradu Zagrebu" – smatraju u Gradu.

(Jutarnji list)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top