Dvospratni most na ušću DTD kanala u Dunav

02 Elbow Shadow bridge novi sad visual

„Elbow Shadow“ naziv je dvospratnog mosta koji je planiran da se gradi u Novom Sadu. Nalaziće se na ušću DTD kanala u Dunav i karakterisaće ga hotelska i poslovna zgrada koja će biti u okviru njega. Konstrukciju dugu 200 metara projektovao je arhitektonski studio ARCVS kao multifunkcionalnu kapiju za pješake i bicikliste između Petrovaradina i njegove luke.

Na nižem nivou će se nalaziti šetalište, dok će na gornjem biti hotel i kancelarije. Sve ovo će biti obuhvaćeno unutar konstrukcije od korten čelika koja će da da estetiku starih lučkih industrijskih zgrada.

U konkursnoj dokumentaciji je jedan od zahtjeva bio da se projektuje most i pored njega na lijevoj obali rijeke na lokaciji od 4000m² hotel i poslovna zgrada. Međutim, pobjedničko rješenje koje je dao ARCVS je podrazumijevalo ugradnju hotela i poslovnih prostorija u sam most. Ovo je urađeno sa ciljem da nasipi budu sačuvani i prilagođeni za odbranu od poplave. Da bi se to postiglo „Elbow Shadow“ će imati 10 metara visoku konstrukciju i biće širok 12 metara.

Kako je objasnio glavni arhitekta Branislav Redžić, pješački i biciklistički most značajno će poboljšati razvoj lijeve obale rijeke, dok je plato na kraju nasipa previše dragocjen da bi se koristio kao građevinska površina. Dodao je da čelična rešetka mora imati visinu od 10 metara, što omogućava još jedan funkcionalni nivo koji iznosi ukupno 6.000m² i to je više nego poštena nadoknada za 4.000m² „izgubljenih za nasip“.

Sa obje strane mosta biće postavljene spiralne rampe zatvorene staklenim zidovima. One će se tu nalaziti kako bi omogućile pješacima i biciklistima „udoban pristup". Na nižem nivou rampe će se otvarati prema javnoj stazi i upotpunjavati „ulicu" sa štandovima sa hranom i prodavnicama.

01 Elbow Shadow bridge novi sad visual

Na spratu iznad koji će se prostirati na površini od 2500m² nalaziće se hotelske i kancelarijske prostorije.

Konstrukciju će podržavati temelji na obalama rijeke, ali i vitki stubovi u obliku slova V unutar rijeke. Ovi stubovi unutar reke nalaziće se će blizu desne strane obale, kako bi se skratio raspon mosta bez blokiranja plovnog puta.

ARCVS je arhitektonski studio koji su osnovali Branislav Redžić i Dragan Ivanović. Kancelarije im se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Ukrajini. U toku je proces dobijanja dozvola za planiranje gradnje mosta „Elbow Shadow“.

(Gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top