Izgradnja metroa u Beogradu od 2020. godine

u bahn station wien prater

Metro u Beogradu u prestonici Srbije će se graditi po fazama, a početak izgradnje prve linije planiran je za 2020. godinu. Ovo je precizirano Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, koji je 26. juna usvojen većinom glasova na zasedanju Skupštine grada Beograda, prenosi Beoinfo.

"Naš posao je da do 2020. krenemo u gradnju metroa i u tome ćemo i uspeti" - kazao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na sednici Skupštine grada.

Prema njegovim riječima, plan podrazumijeva dvije linije metroa i četiri linije BG voza, koji je integrisan u jedan sistem.

"To znači da ćemo povezati Lazarevac i Mladenovac, proširiti BG voz do Surčina i aerodroma. Planirano je i proširenje tramvajske mreže ka Zemunu, Makiškom polju, kroz centar grada za šta su već urađene studije izvodljivosti" – naglasio je Vesić.

On je naveo da je procjena vrijednosti prve linije metroa 1,3 mlrd EUR, a ukupna vrijednost obje linije više od 4 mlrd EUR.

"Finansiraćemo ga zajedno sa Republikom Srbijom jer je riječ o projektu od nacionalnog značaja" – zaključio je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Govoreći o odluci za izradu plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, gradski arhitekta Milutin Folić je rekao da se tom odlukom započinje tehnički dio ostvarivanja projekta metroa.

"Urađen je smart plan. U skladu sa prefizibiliti studijom, koji se radi u saradnji sa francuskim Egisom, sada smo u proceduri izrade odluke, nakon čega slijedi izrada plana koji će omogućiti da metro počne da se gradi krajem 2020. godine" – naglasio je Folić.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top