Kinezi u Velikoj Gorici grade stadion od 30.000 mjesta

stadion velika gorica hr

Kineska delegacija predvođena predsjednicom pekinške kompanije "Z-Run Well Ton Industry" gospođom Jiang Ju posjetila je u petak Veliku Goricu i sastala se s velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem s kojim je razmatrana mogućnost gradnje novog nogometnog stadiona s kapacitetom od 30 hiljada mjesta.

Potencijalnim investitorima Grad je prezentirao mogućnosti ulaganja u sportsku infrastrukturu koja podrazumijeva stadion s popratnim sadržajima. Kineska delegacija obišla je i potencijalni teren koji prostorno planski zadovoljava potrebe izgradnje stadiona s 30 hiljada mjesta, a sljedeće će sedmice biti potpisan Memorandum o razumijevanju - stoji u saopćenju ureda gradonačelnika Velike Gorice u kojoj se ističe da se ova saradnja dogovara već duže vrijeme, a posebice je dobila na značaju nakon ulaska HNK Gorice u 1. nogometnu ligu.

"Velika Gorica je u posljednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima. Prvo našim domaćim kompanijama, poput "Atlantic grupe", a sada i vanjskom kapitalu. Mi smo još prije nekoliko godina uspostavili prve kontakte sa službenim izaslanstvom NR Kine, a danas smo ovdje razgovarali o konkretnim projektima. Veseli me da se razvijamo u pozitivnom smjeru i da strani investitori prepoznaju taj naš potencijal za svoja ulaganja" - izjavio je gradonačelnik Barišić.

Riječ je o najsavremenijem stadionu, a da su želje za njegovu izgradnju obostrane potvrđuju i riječi Jiang Ju.

"Infrastruktura koju posjedujete je više nego zadovoljavajuća jer ste povezani s cijelom Hrvatskom, prednost je i blizina aerodroma, a sviđa nam se i sam izgled Velike Gorice. U vašem gradu vidimo veliki potencijal, ne samo za izgradnju stadiona već i za ulaganje u razne oblike sportske infrastrukture te u sportsku industriju" - kazala je Jiang Ju.

Velika Gorica je najveći grad Zagrebačke županije, šesti grad u Hrvatskoj s najmanjom stopom nezaposlenosti i najvišim prosjekom plaće. Stoga, osim stadiona, ovaj grad u pripremi ima i brojne druge projekte koji su zanimljivi potencijalnim investitorima i stranom kapitalu, a gradonačelnik Barišić je naglasio kako je ovo početak jednog novog investicijskog zamaha grada.

(Avaz.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top