Kompanija iz BiH dala najbolju ponudu za izgradnju ceste preko Pelješca

peljeski most ratni brod avaz

Kompanija "Integral" iz Banjaluke dala je najbolju finansijsku ponudu za gradnju dionice nove brze ceste preko Pelješca, koja je dio projekta spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje.

"Integral" bi 12,04 kilometra brze ceste od Sparagovića do Duboke sagradio za 401,54 miliona kuna (106.388.089 KM), uključujući PDV.

Procijenjena vrijednost radova na tenderu iznosila je 482 miliona kuna (127.705.979 KM) bez PDV-a. Riječ je o saobraćajnici koja bi s mosta Pelješac vodila dalje preko tog poluostrva.

Ovaj projekt izazvao je velik interes te je na međunarodni tender koji su raspisale Hrvatske ceste stiglo čak sedam ponuda, koje su u ponedjeljak otvorene.

Naime, suprotno svim očekivanjima, najskuplju ponudu predao je kineski konzorcij "China Road and Bridge Corporation", koji bi ovaj posao obavio za 809,77 miliona kuna (214.548.695 KM), dakle za više nego dvostruko veći iznos od "Integrala". Riječ je kompaniji koja je dobila gradnju mosta Pelješac te se očekivalo da bi njena ponuda mogla biti znatno povoljnija.

Druga najpovoljnija ponuda bila je ona domaće kompanije "GP Krk", koja se javila s "Euroasfaltom" iz Sarajeva. Njihova ponuda iznosi 555,39 miliona kuna (147.150.672 KM). Ponudu je dala i kompanija "Colas" iz Varaždina. Ona bi cestu gradila s austrijskom kompanijom "Marti" za 652,39 miliona kuna (172.850.838 KM). Pored navedenih, svoje ponude su dali i austrijski "Strabag" te grčke kompanije "Aktor" i "J&P Avax".

Ponudu nije dala austrijska tvrtka Swietelsky, koja je svojom žalbom na natječajnu dokumentaciju na više od mjesec dana zaustavila provedbu natječaja.

Tvrtka Integral iz Banje Luke ovom ponudom pokazuje da joj je veliki interes osvajanje hrvatskog tržišta. Nakon što je izgubila posao gradnje objekata na autocesti Osijek - Beli Manastir, kao podizvođač je uspjela preuzeti gradnju pruge Dugo Selo - Križevci, a sada je dala najpovoljniju ponudu za dionicu pelješke ceste. Cesta Sparagovići - Duboka iznimno je zahtjevna dionica s obzirom na to da na 12 km trase treba sagraditi dva tunela, svaki s dvije cijevi, dva mosta i jedan vijadukt. Stoga i najniža cijena gradnje po kilometru iznosi 33,4 milijuna kuna. No, naši sugovornici tvrde da je ovaj dio financijskih ponuda prilično povoljan i niži od očekivanog.

(novac.hr)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top