Novi glavni trg i novi centar Beograda

beograd novi glavni trg

Ideja gradskih čelnika je da to bude novi glavni trg srpske prijestonice, odnosno centar grada. Kako će tačno izgledati taj deo grada znaće se 31. januara, kada će biti objavljeni rezultati nedavno raspisanog konkursa za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice.

Zgrada nekadašnje željezničke stanice najvjerovatnije će postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja potpuno preuređen i krasiće ga spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, rekao je za Tanjug gradski urbanista Milutin Folić, koji je i jedan od članova žirija tog konkursa.

Na platou iza željezničke stanice planirana je izgradnja javne podzemne garaže i još jednog objekta kulture, pojasnio je i dodao da će saobraćaj, nakon uređenja, ići po "obodu" trga, uz bolnicu "Sveti Sava" i hotel "Beograd", dok će ostali deo biti pešački, uz zadržavanje postojećih trasa tramvajskog saobraćaja.

"Ovaj trg, koji sada djeluje izuzetno neugledno, postaće pandan Trgu republike i jasan znak da Beograd silazi ka rijekama i konačno koristi svoj najveći prirodni potencijal, a to su Sava i Dunav", istakao je Folić.

Ljubitelje biciklizma svakako će obradovati vijest da će, osim uređenja Savskog trga, potpuno biti rekonstruisana i Savska ulica koja će, između ostalog, dobiti i biciklističke staze.

"Imaće trotoare i sa desne strane, koje danas nema, biciklističke staze, drvorede i sve ostalo što taj rang saobraćajnice treba da ima", naveo je Folić i dodao da će biti obnovljena i zgrada "Pošte" u Savskoj ulici, sagrađena davne 1928. godine.

Ta zgrada će, pojasnio je, imati novu namjenu, a prema planu može biti pretvorena u objekat za kulturne sadržaje, kreativnu industriju, hotel ili kancelarijski prostor.

"Očekujemo da bi Savski trg, s obzirom na to da se radi o uređenju jedne javne površine, mogao da bude u većoj mjeri gotov u toku 2019. godine i da ćemo već u drugoj polovini te godine šetati novim glavnim trgom naše prijestolnice", istakao je Folić.

Uređenje Karađorđeve ka Savskom trgu

Kada je reč o Karađorđevoj ulici, čija je rekonstrukcija u dijelu od Beton hale do Brankovog mosta počela u novembru ove godine, Folić kaže da će ta saobraćajnica biti obnovljena i na potezu od Brankovog mosta prema Savskom trgu.

Osim toga, dodao je, planirana je obnova i čuvenog “Bristola” - jednog od najstarijih beogradskih hotela, u kome su odsjedale mnoge poznate ličnosti.

Pomenuo je i hotel "Sent Ridžis" koji će se nalaziti u Kuli Beograd, u okviru “Beograda na vodi”, za čiju je izgradnju nedavno potpisan ugovor.

Folić je istakao da će projekat "Beograd na vodi" građanima omogućiti da se konačno osjećaju kao građani evropske prijestolnice jer će im na raspolaganju biti svi sadržaji uz rijeku - biciklističke staze, igrališta za djecu, sportska igrališta, prostori za stare.

Uz sve to, istakao je, na prostoru “Beograda na vodi” biće izgrađen i centralni park na nekoliko hektara koji će, kako je dodao, biti najljepši i najveći park na desnoj obali Save sa površinama za igru dece, trčanje i vožnju biciklom, sa bioskopima na otvorenom.

"To će biti lijepo iznenađenje za sugrađane", istakao je Folić i dodao da su svi ovi projekti deo nastojanja grada da, uređenjem javnih povšina, podigne nivo kvaliteta života u Beogradu.

(Tanjug)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top