Odabran investitor za drugi kolosijek pruge Divača-Koper

pruga01

Sada je potpuno jasno da će investitor u projekt drugog kolosijeka pruge Divača-Koper biti društvo 2TDK.

Nedavno je slovenska vlada dokapitalizirala ovu kompaniju s novih 20 milijuna eura. Temeljni kapitala 2TDK sada iznosi 21 milijun eura što je dovoljno za izvođenje pripremnih radova.

Gradit će se i pristupne ceste uz predviđenu trasu drugog kolosijeka, a taj su posao dobili Kolektor CPG i bosanski Euro-Asfalt.

No, vlada još nije razmatrala investicijski program drugog kolosijeka koji je ujedno i posljednji uvjet da radovi napokon mogu krenuti. Ministrica Alenka Bratušek najavila je kako će investicijski program biti potvrđen u roku od mjesec dana.

Kako je poznato, Alenke Bratušek zalaže se da se Cerarov plan o financiranju 27 kilometara duge pruge Divača-Koper promijeni i da ga Slovenija gradi vlastitim sredstvima i bez predviđenog učešća Mađarske s 200 milijuna eura.

Poznato je da Mađarska želi unajmiti na 99 godina zemljište na kružnom toku kod Sermina na kojem će graditi logistički terminal.

Informacije da Mađari zahtijevaju manjinski udjel u Luci Koper i da njihove tvrtke sudjeluju u izgradnju drugog kolosijeka slovenska vlada je više puta negirala. Ali očito je da se mađarski građevinari pripremaju za taj projekt u Sloveniji.

Konačna odluka bit će poznata do kraja godine, najavila je Bratušek.

(seebiz.eu)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top