Ovako će izgledati kompleks Kliničkog centra Vojvodine

01 klinicki centar vojvodine visual

Lamele B i C Kliničkog centra Vojvodine, koje predstavljaju postojeći kosturi u okviru nedovršenog kompleksa najvećeg zdravstvenog centra u Vojvodini, dobile su „zeleno svjetlo" za početak izgradnje, potvrđeno je za 021 u Evropskoj investicionoj banci (EIB).

Tenderska dokumentacija je ispravna (nakon što je u više navrata proteklih godina bila na razmatranju u Luksemburgu), a u narednih sedam do 10 dana trebalo bi da bude raspisana javna nabavka za odabir izvođača radova na izgradnji blokova B i C.

"Po proceduri EIB, tender traje 60 dana, slijedi ekspertiza njihovih timova i očekuje se da će do kraja godine biti potpisan ugovor sa odabranim izvođačima radova. Potom stupamo u građevinske radove, vrijedne 32,6 miliona eura. Objekat će biti površine 33.275 kvadrata, spratnost 5+3, a planirana je direktna topla veza sa Poliklinikom, Internom klinikom i Urgentnim centrom, tj. postojećim blokom A. Očekujemo 348 novih kreveta, 22 kreveta za hiruršku intenzivnu negu, 24 kreveta na poluintenzivnoj hirurškoj njezi i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice KCV" - naveo je sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na sjednici otvorenoj za medije.

Kako je od ranije poznato, u novim blokovima biće ukupno 16 novih operacionih sala, u prizemlju će biti kompletna dijagnostika, odjeljenje za sterilizaciju, laboratorija i nuklearna medicina, a Gojković je naveo da će sve sobe biti urađene po evropskim standardima, što znači da će biti jednokrevetne i dvokrevetne, uređene i sa zasebnim toaletima. Blokovi će imati ukupno 10 liftova i četiri stepenišna jezgra.

Paralelno će se raditi rekonstrukcije postojeće Interne klinike i Poliklinike. Istovremeno će se nabavljati i nova oprema, kreveti i sve što je potrebnokako bi, sa završetkom svih radova, objekat bio potpuno useljiv.

02 klinicki centar vojvodine visual

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pojašnjava da su radovi već prijavljeni i da je građevinska dozvola, koju je Gradska uprava za urbanizam izdala 2016. godine, i dalje važeća. Na pitanje 021 da li se postojeće klinike, po njihovom iseljenju u novoizgrađene blokove, mogu koristiti u drugu svrhu, poput gradske bolnice, Mirović kaže da se razmišlja o svakoj opciji.

"Ima dosta starih objekata čija je rekonstrukcija jako skupa. Međutim, treba imati u vidu da je broj pacijenata koji se liječe na klinikama KCV iz godine u godinu sve veći i ovaj prostorni plan za A, B i C blok, koji je napravljen prije dosta godina, već sada ima svoje nedostatke. Prostornim urbanističkim planom, na tom području je predviđen i D blok za smještaj dodatnih sadržaja, a čak i sa D blokom nećemo na jednom mjestu moći da zadovoljimo sve potrebe građana Vojvodine. U ovom trenutku razmatramo sve opcije, imamo dosta problema i sa sadržajem koji treba da koristi uprava Kliničkog centra, a nažalost mali dio objekata će biti srušen jer je neuslovan da se adaptira. Sve ostalo će biti iskorišćeno" - navodi Mirović za 021.

(021.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top