Počeli radovi na Kliničkom centru Srbije

klinicki centar srbije visual

Otvaranjem pripremnih radova počela je rekonstrukcija i dogradnja centralnog i najvećeg objekta u sklopu kompleksa Kliničkog centra Srbije. Zgrada Poliklinike KCS građena je najvećim dijelom tokom 80-ih godina prošlog vijeka, međutim nikada nije završena u cjelosti i useljena u punom kapacitetu. Prepoznatljiva kula na gradskoj panorami nikada nije služila svrsi, a poslednji radovi na njoj izvođeni su 1987. godine, kada su završeni poslednji grubi radovi i objekat zatvoren fasadom. Površina zgrade poliklinike iznosi oko 90.000 kvadrata, ali je samo dio u funkciji, konkretno dio osnove kule ili aneksa sa još dva sprata ispod zemlje. Da bi se rekonstrukcija obavila bez poremećaja u radu službi smještenih u ovom objektu, projekat će biti podijeljen u dvije faze. Tokom prve faze radi se rekonstrukcija i dogradnja nezavršenog dijela, da bi se time stvorili uslovi za preseljenje i rekonstrukciju prostora koji je u upotrebi.

Za izradu masterplana, idejnog i glavnog projekta bilo je potrebno čak 12 godina. Iako zgrada predstavlja supermoderno zdanje iz tog doba, ona ipak ima neke funkcionalne mane koje će biti riješene ovom rekonstrukcijom. Tu se prije svega misli na relativno malu spratnu osnovu kule, nedovoljne vertikalne komunikacije za ovu spratnost, upitnu funkcionalnost terasa na fasadi kule itd. Da bi se uobličila ta funkcionalno-arhitektonska celina predviđena je dogradnja čak 26.000 novih kvadrata, širenjem kubusa kule bez povećavanja njene spratnosti. Za organizaciju klinika i bolnica velika spratnost je zapravo mana, pošto vertikalne komunikacije i liftovi mogu biti problem za funkcionisanje službi.

Kada govorimo o izgledu novog objekta biće urađena rekonstrukcija kompletne fasade. Jedna od osnovnih odlika kule, terase koje su potencirale horizontalne linije na fasadi sa naizmjeničnim bijelim parapetima i crnim prozorskim trakama, biće potpuno uklonjene. I oblik kule će biti promijenjen pošto će izgubiti oble ivice, a širenjem osnove kule gubi se i dotadašnji vertikalni akcenat. Može se reći da je ovo dosta siromašno arhitektonsko rješenje, koje nije estetski kompenzovalo ove promjene. Štaviše, nova kula i njena fasada nemaju ni horizontalni ni vertikalni akcenat, što je prava šteta za lokaciju na kojoj se nalazi. To je posebno vidljivo na zapadnoj fasadi, istaknutom licu objekta na panorami i strani objekta sa najboljim pogledom, koje ovo rješenje koristi za protivpožarna stepeništa. Inače, arhitektonsko rešenje izradio je italijanski konzorcijum koji čine Studio Altieri i Planarch, pa je moguće da nisu razumjeli položaj objekta i značaj ove fasade.

Sve u svemu, prva faza trajaće do sredine juna 2021. godine, do kada će biti završena rekonstrukcija ugovorenih 86.000m². Ukupna vrijednost prve faze iznosi 69 miliona eura. Kompleks KCS smešten je na površini od 34 hektara u širem centru Beograda, na opštini Savski venac, a čini ga više od 280.000m² prostora u 50 odvojenih zgrada.

(beobuild.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top