Slovenci razvijaju mrežu "pametnih sela"

panonska sela slovenija

Tri općine u Sloveniji koje se nalaze uz rijeku Savu - Krško, Sevnica i Brežice, dobile su po 68.000 eura poticaja za projekat "Pametna sela budućnosti" iz Evropskog fonda za ruralni razvoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Agencija za razvoj poljoprivrede i sela Slovenije saopćila je da je cilj projekta potaknuti mlade osobe da ostanu živjeti i raditi na selu.

Općine će ovim sredstvima finansirati projekte iz koncepta "evropskog pametnog sela", kao što su povezivanje lokalnih proizvođača hrane s potrošačima, kursevi u oblasti digitalne tehnologije, obrazovanje i edukacija mladih kako bi ostali na selu, jačanje međugeneracijske solidarnosti kao i pružanje pomoći osobama lošijeg socijalnog stanja.

"Projekat 'Pametna sela budućnosti', u koji se uključuje sve više općina iz ruralnih pokrajina u Sloveniji, među osnovnim ciljevima ima i sprječavanje negativnog demografskog uticaja globalizacije na sela, jačanje uslužne djelatnosti za stanovnike ruralnih područja te smanjenje sve prisutnijeg trenda iseljavanja mladih u grad ili inozemstvo", naveli su iz Nacionalne agencije za razvoj poljoprivrede i sela.

(AA)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top