Slovenija najčišća država na svijetu

ljubljana slovenija 2

Nakon što je Ljubljana proglašena za najzeleniji grad Evrope u 2016. godini, država Slovenija je nedavno proglašena za najčistiju zemlje u svijetu u 2017. godini. I upravo u vrijeme kad je titula “najodrživije” zemlje dodijeljena Slovenija, novinarka Fene je na nekoliko slovenačkih destinacija zabilježila iznimnu brigu o okolišu i klimatskim promjenama, biodiverzitetu, te kulturnoj autentičnosti te zemlje.

Za međunarodno priznanje najčistije zemlje na svijetu zaslužni su u Sloveniji njeni ekološki osviješteni stanovnici ali i zakonska regulativa i institucionalne strukture koji, svi skupa, kako je rekao predsjednik međunarodne organizacije Green Destinations Albert Salman, treba da budu ponosni na svoju zemlju i potrude se da svako mjesto u Sloveniji bude ponosno tako što će ostati zeleno, čisto i autentično turistima.

Nema sumnje, sudeći prema onome što se na prvi pogled u obilasku Slovenije vidi, da će tako biti i u buduće. Na malom prostoru u Sloveniji je zastupljena prirodna raznolikost mediteranskog i alpskog ambijenta te malo i panonske ravnice. Od čistog mora i urednih plaža u Ankaranu, Izoli, Mjesečevog zaliva u Strunjanu-plaže koja važi za mjesto najljepših zalazaka Sunca, primorskom dragulju Piranu koji očarava šarenim venecijanskim kućama, mondenskom Portorožu, i lučkom Kopru do pitoresknih istarskih vinograda i maslinjaka što su se nadvili nad morem prema Tršćanskom zalivu, čiste skoro pitke vode Soče od njenog izvora do ušća, gdje ljubitelji prirode uživaju u raftingu, kajacima, kanuima, a ribolovci na “mušicu” love pastrmku. U Gorenjskoj oblasti su jezera Bledsko i Bohinjsko, a svi turistički sadržaji su tako koncipirani da apsolutno na zagađuju okoliš. Planinski masivi Julijskih i Kamniško-Savinjskih Alpa, s nacionalnim parkom Triglavom i još desetine drugih nacionalnih i prirodnih parkova, poznati skijaški centri Vogel, Krvavac, Rogla i Pohorje, su tokom cijele godine u funkciji turizma, rekreacije i sporta. Među prirodnim raznolikostima Slovenije su i iznimno raskošne ljepote pećine - Postojnska te na listi UNESCO-a upisane Škocijanske jame, a na tom području je i čuveni konjički centar Lipica, nastao u 16. stoljeću. Ljepota prirode je i u kanjonu Vintgar nadomak Bleda kojeg je 'kreirala' rijeka Radovna stvarajući magični vodopad . Ništa manje atraktivan, također u Nacionalnom parku Triglava, nije ni Slap Savice iznad Bohinjskog jezera koji je u augostovske dane vrvio od turista.

Ljubiteljima planinskih pejzaža očaravajuće će djelovati slikovita Logarska dolina, koja slovi za jednu od najljepših alpskih ledničkih dolina u Evropi. Ne samo po ljepoti, ova dolina u Kamniškim Alpima izvanredan je primjer turističke održivosti koja ima dugoročnu perspektivu koncipiranu na očuvanju prirode i tradicijske kulture.

Na Bledskom i Bohinjskom jezeru je mnoštvo turista, ali ipak nema vreve. Svi poštuju red pri kretanju, nema guranja, galame, dozivanja, glasne muzike, roštilja i svega onoga što je uobičajena slika na jezerima, plažama i izletištima u zemljama koje su do prije tridesetak godina bile zajedno sa Slovenijom u istoj državi. I na plažama slovenačkog primorja su ekološke vrijednosti i očuvanje okoliša očigledni. I na planinskim i drugim turističkim putevima su ekološke oznake o zabrani branja biljaka, hvatanja životinja, nošenju kamenčića s plaža, paljenju vatre ... U Sloveniji je 60 posto teritorija pokriveno šumom, postoji 20.000 vrsta životinja i biljaka koji neometano žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata. A da se o ekološkom odgoju itekako vodi računa potvrđuju brojni primjeri na turističkim destinacijama gdje je za najmlađe kroz različite ilustracije, priče, bajke i legende predstavljena ljepota prirode, biljaka, životinja, vode... Na jednoj od šetnica u Ljubljani duž rijeke Ljubljanice je na panoima postavljena slikovnica o puhu, koja djeci dok šetaju s roditeljima priča bajku o 'orašaru'..., dok je na području od Bohinjskog jezera prema Slapu Savica ispričana bajka o zlatorogu i bijeloj vili.

Sortiranje i odlaganje po vrstama otpada u kante za smeće i kontejnere i prisutno svugdje u Sloveniji. I to se poštuje. Vlada je uvela skup ekoloških mjera i zakona, a jedan od njih je i da se otpad mora, još u najranijim fazama, odvajati na plastični, papirni i biootpad. Time je osigurano da se trećina otpada proizvedenog tokom godine reciklira. Uvođenjem javnih bicikala, autobusa koji koriste prirodni plin i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova, Slovenci su uspjeli drastično smanjiti emisiju štetnih plinova.

Koliko je očuvanje okoliša važno sa stanovnike Slovenije kazuje opaska jedne Ljubljančanke, koja je o utiscima s godišnjeg odmora na Tari u Crnoj Gori rekla kako je rijeka prekrasna, ali obale loše izgledaju zbog smeća.

Ljubljana priča svoju zelenu priču. Dovoljno je proći Ljubljanicom u brodici, posmatrajući besprijekorno čistu smaragdnu boju rijeke i još zelenije obale na kojima se raskošna stabla vrba ogledaju u vodi, pa da bude jasno zašto je prijestonica Slovenije dobila titulu najzelenijeg grada u Evropi. Zaštitni znakovi grada, Tromostovje, Zmajski most, Prešernov trg, srednjovjekovna tvrđava Ljubljanski grad, zgrada Rektorata, i Katedrala (Stolnica) su urbane pozornice brojnih festivalskih sadržaja, izložbi, koncerata koji se događaju u opuštenoj atmosferi života u ovom omanjem evropskom gradu koji je istovremeno i dinamična poslovna prijestonica.

Bešumno rijekom plove turističke brodice, kajaci, kanui, patke su dio zelenog ozračja, dok se na lijepo uređenim obalama Ljubljančani odmaraju i rekreiraju na biciklima, u džogingu, laganoj šetnji ili na pikniku s društvom. Središte grada je vikendom zatvoreno za saobraćaj pa je broj bicikala, čak i onih s baby prikolicama još veći. Kompletne porodice su u vožnji biciklom oko ljubljanskog Tromostovja ili prema Ljubljanskom gradu i pored rijeke.

Kultura življenja u Sloveniji posmatrana kroz uređenje vlastitog dvorišta i okućnice je sveprisutna podjednako u urbanim i ruralnim područjima do mjere da su i prozorima štala saksije s cvijećem. Skoro da nema prozora bez cvijeća.

Posebna priča su organska proizvodnja za vlastite potrebe u vrtu, na njivi, vinogradu, voćnjaku. Posvećenost zemlji i poljoprivrednoj proizvodnji za vlastite potrebe je u Sloveniji vrlo prisutna. Seoska domaćinstva (kmetije) su brojne a rezultat toga je i seoski turizam koji u svim krajevima Slovenije čini poseban segment održivog razvoja turizma.

Mlada Slovenka Špela Zorman, ing agronomije zaposlena u sektoru kvaliteta hrane u jednoj zdravstvenoj ustanovi, sa troje djece i suprugom je iz grada doselila i živi na roditeljskom imanju nedaleko od Postojne.

U voćnjaku, na njivi, u plasteniku, gdje je isključivo organski uzgoj vrijedno, nakon osmosatnog radnog vremena u ustanovama u kojima su zaposleni, rade Špela i njen suprug Milan, njeni roditelji, a 'pripomognu' i najmlađi članovi porodice kod skupljanja voća, krompira, u plasteniku. Odrastanje u prirodnom ambijentu, na čistom zraku, i ishrana bez pesticida i konzervansa su značajna komponenta ekološke osviještenosti od malena. Slovenačka poslovica kaže: Kar se Janezek nauči, to Janez zna.

Kontekstualno, ekološki koraci za budućnost su iskazani i jučer na “Svjetski dan čišćenja”, kada su se volonteri iz 150 zemalja čisteći otpad u najvećoj pozitivnoj građanskoj akciji koju je svijet vidio, suprotstavili globalnom problemu čvrstog otpada.

Moćni “zeleni talas” počeo je na Novom Zelandu i završio na Havajima sa 380 miliona ljudi koji su zajedno, istog dana, dali svoj doprinos budućnosti planete Zemlje.

(Fena)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top