Turska kompanija Cengiz gradi tunel Karavanke u Sloveniji vrijedan skoro 100 mil EUR (VIDEO)

tunel katavanke slovenia 3DPregovori slovenačkog javnog preduzeća za izgradnju i održavanje autocesta DARS sa tri ponuđača za izgradnju drugog tunela Karavanke, najprometnijeg graničnog prelaza između Slovenije i Austrije, su, prenose tamošnji mediji, okončani. Taj će tunel graditi turska kompanija Cengiz.

Osim kompanije Cengiz, koja je ponudila najnižu cijenu od 99,6 mil EUR, ponude su još dostavili konzorcij kojeg čine Kolektor CGP, Riko i turska kompanija Yapi Merkezi, te konzorcij Implenia Austria, Implenia Švajcarska i CGP Novo Mesto.

Cengiz je, kako prenose mediji u Sloveniji, spustio cijenu za milion evra, te će vrijednost ugovorenog projekta iznositi 98,6 mil EUR.

''Pobijedili smo na tenderu'', rekao je nakon jučerašnjih azgovora sa upravom DARS-a Mohamed Cengiz, glavni pregovarač kompanije Cengiz.

Ugovor će, dodao je Cengiz, biti potpisan do kraja ovog mjeseca, prenosi faktor.ba.

Dan prije pregovora, direktor Cengiza Utku Gok izrazio je uvjerenje da će ta kompanija biti izabrana jer, kako je kazao, imaju "najbolje reference, znanje i cijenu". Najavio je i saradnju sa kompanijama iz Slovenije.

Očekuje se da će gradnja duge cijevi tunela trajati pet godina, a i iz DARS-a su potvrdili da bi ugovor trebao biti potpisan do kraja ove godine. Dužina tunela je 7.948 metara, a predviđena maksimalna brzina kretanja automobila u tunelu je 100 kilometara na sat.

 

(eKapija)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top