Javni gradski i prigradski prevoz

29 Mar 2011 18:48 - 28 Maj 2018 14:01 #78 by xYz
mapa javnog saobraćaja GRAS - Sarajevo


Šema mreže linija sa tarifnim sistemom GRAS - Sarajevo

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

29 Jan 2013 10:48 #2999 by xYz
Centrotrans osniva firmu za gradsko-prigradski prijevoz

Safudin Čengić, direktor Centrotrans Eurolinesa, potvrdio je danas Agenciji Fena da ta kompanija namjerava osnovati posebno preduzeće koje će se baviti gradsko-prigradskim prijevozom u Kantonu Sarajevo.

''Mi u sklopu naše firme imamo oko 55 autobusa koji prevoze putnike na području Kantona Sarajevo i imamo želju da napravimo firmu koja će kao jedinu djelatnost imati prijevoz putnika na područjku KS-a u gradsko-prigradskom saobraćaju'', kazao je Čengić.

Odluka o osnivanju novog preduzeća, kako je rekao, bit će donesena na Skupštini dioničara Centrotrans Eurolinesa koja je zakazana za 19. februar.

Čengić je i ranije ukazivao da Centrotrans Eurolines ima vozila koja mogu doprinijeti poboljšanju funkcioniranja javnog gradskog prijevoza, među kojima je i deset savremeno opremljenih minibusa koji su već nekoliko mjeseci parkirani u garažama.

U Centrotrans Eurolinesu se, ipak, nadaju da će u ovoj godini ući u javni prijevoz na području KS-a na osnovu ranijih odluka suda, Konkurencijskog vijeća i prema postojećim zakonima.

(Fena)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

30 Jan 2013 22:26 #3014 by Admir
Centrotrans čeka na donošenje zakona o javnog gradskom prijevozu

Nakon što je Centrotrans najavio formiranje posebnog preduzeća za gradski i prigradski prijevoz, u nadležnom ministarstvu kažu da će se za to morati sačekati donošenje zakona o javnom gradskom prijevozu. U Centrotransu kažu da su već nabavili 33 autobusa. U GRAS-u za sada šute.

Ideja nije nova. Centrotrans je i prije rata imao tadašnji OUR koji se bavio isključivo gradskim i prigradskim prijevozom. Jedina novina je da bi to sada bilo posebno preduzeće.

Nadležni u Kantonu ističu da ova kompanija kao privatna može praviti razvojne planove. Ali, ovaj će morati sačekati na zakon o javnom gradskom prijevozu koji je u proceduri.

I u Centrotransu čekaju zakon da bi poduzeli konkretnije korake. Nakon osnivanja preduzeća, kažu, preuzeli bi isključivo tzv. periferne općine. Kada je riječ o gradskoj sredini, to bi bili padinski dijelovi.

Ovu, za sada samo inicijativu, u GRAS-u nisu željeli komentirati. Direktor nam je preko Press-službe poručio da ne želi govoriti o poslovnim potezima drugih kompanija.
(tvsa)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

31 Jan 2013 10:15 #3018 by Hagasa
Sarajevo imanajgori gradski prijevoz u Evropi!
Karta od 1,60 za jednu stanicu, donirana vozila na kojima ni 500 radnika viska nije moglo da skine natpise na njemackom i napise na bhs/engleskom ulaz/izlaz, ponisti kartu itd, tramvajska stajalista koja nisu obiljezena, tramvaji za koej ne znas gdje ni kad idu, cistacice koje godinama ne operu prozore u vozilima, ada nooooo revu koja nista ne radi osim kad dodju turisti pa ih ispituju bosanski, redove voznje koji se ne postuju, primitivizam radnika, ma ono nigdje nema, a sto ej najgore preduzece vise duzno nego sto vrijedi??? a uposlili hiljade radnika ada noooo preko plemenskih veza bez ikakvih kriterija, a nema ko da pocupa korov oko sina.
centrorans nije nista savrsen, ali barem ne posluje sa gubitkom, uposlenici barem niose uniforme i postuje im se red voznje, a konkurencija je svakako ZDRAVA, samo sto tesko da ce se izboriti

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

05 Avg 2013 21:41 #3710 by Admir
Centrotransu i GRAS-u još nisu uručena rješenja

Ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica, kazao je da još uvijek prijevoznicima, GRAS-u i Centrotransu, nisu uručena rješenja za predratne linije, kao što neki mediji iznose u javnosti.

Naime, prema riječima Bubice, u toku ove ili eventualno iduće sedmice, rješenja će biti uručena prijevoznicima.

"Neće imati pravo žalbe na rješenja, iako već su sada upoznati s ovom idejom koja će uskoro biti ostvarena. Ukoliko budu poštovali zakonsku proceduru, neće biti problema oko naplate karata, kao što je to sada slučaj" – kazao je Bubica.

Prema rješenju koje bude proslijeđeno, “Centrotrans” će voziti na slijedeće četiri linije: Sutjeska - Ilijaš – Lješevo, Ilidža - Tarčin – Vukovići, Ilidža - Hadžići – Drozgometva i Ilijaš – Popovići.

GRAS će saobraćati na osam linija Sutjeska – Vogošća, Sutjeska - Donja Vogošća, Sarajevo – Kamenica, Nedžarići – Dobrinja, Ilidža - Sokolović Kolonija, Ilidža – Hrasnica i linija Ilidža – Kobiljača.

Oba prijevoznika bit će na liniji Vijećnica – Dobrinja, jer je linija uvedena nakon rata.
(Dnevni avaz)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

12 Avg 2013 15:46 - 12 Avg 2013 15:47 #3746 by Admir
EBRD i VDL Eindhoven žele pomoći Grasu



Predstavnik holandske kompanije VDL Eindhoven Hans de Korte i Hans Houtsman broker za Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) posjetili su prošle sedmice preduzeće Gras.

Goste je primio v.d. generalni direktor Grasa Omer Hadžiomerović s pomoćnicima za saobraćaj i tehnička pitanja Hasanom Bašićem i Safetom Bradarcem.

Hadžiomerović i saradnici upoznali su goste sa stanjem u sarajevskom javnom gradskom prevozu, a naročito po pitanju voznog parka i tehničkih karakteristika vozila koje iziskuje konfiguracija terena u Sarajevu. Ovom prilikom gosti su obišli depoe tramvajskog, trolejbuskog, autobuskog i minibuskog saobraćaja.

Domaćini su iskazali veliku zahvalnost na donaciji tramvaja koje je 2009. Grasu poklonilo Gradsko saobraćajno preduzeće GVB iz Amsterdama, a koji još uvijek saobraćaju u Sarajevu. Poseban akcenat u razgovoru dat je mogućoj donaciji autobusa od kompanije VDL i pomoći u dobijanju rezervnih dijelova za tramvaje od kompanije GVB.

S ciljem dalje saradnje, gosti su se obavezali da će na osnovu dobijenih informacija i uvida u trenutno stanje u poslovanju Grasa izraditi prijedlog mogućih rješenja određenih problema preduzeća i prijedlog za dobijanje pomoći od EBRD-a, a s ciljem prevazilaženja trenutne situacije u Grasu.

Planirano je da nakon toga budu održani razgovori o mogućnostima i načinima saradnje Vlade KS-a, partnera iz Holandije i Grasa.

V.d. generalni direktor preduzeća Gras Omer Hadžiomerović, predstavnik VDL-a Eindhoven Hans de Korte iz Holandije i Hans Houtsman broker za EBRD posjetili su i ministra saobraćaja KS-a Jusufa Bubicu, koji je tom prilikom izrazio podršku svim inicijativama koje će donijeti dobrobit Grasu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grasa.
(Oslobodjenje)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

03 Okt 2014 14:53 #4293 by Admir
Gras bogatiji za 15 autobusa



Sarajevskom Javnom komunalnom preduzeću Gras danas je uručena donacija od 15 autobusa, poklon grada Istanbula Kantonu Sarajevo. Radi se o drugom kontigentu iz donacije od 30 autobusa koje je Istanbul namijenio građanima Kantona Sarajevo, od kojih su tri autobusa predata na korištenje Grasu 12. septembra.

Generalni direktor Istanbulskog preduzeća za javni saobraćaj (IETT) Mumin Kahveci uručio je simbolični ključ 15 autobusa direktoru Grasa Avdi Vatriću. Od 15 autobusa, koliko je došlo iz Turske, sedam je registrovano.

"Od ponedjeljka će krenuti u saobraćaj, a za osam čekamo registraciju. Čim i oni budu registrovani i njih dajemo u saobraćaj. Novih 15 autobusa dolazi uskoro", pojasnio je Vatrić.

Objasnio je kako će se uz ovu donaciju značajno olakšati odvijanje javnog gradskog prevoza za građane Sarajeva.

"Ovako važni i vrijedni pokloni stižu samo od pravih prijatelja", naglasio je Vatrić.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, koji je prisustvovao uručenju donacije, zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos i pomogli u realizaciji donacije.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da je svaka donacija dobrodošla, posebno ovakva, jer svi zanju u kakvom je stanju Gras.

"Ovo je rezultat saradnje između dva grada pobratima, Istanbula i Sarajeva. Ukupno je donirano 30 autobusa i treba doći još jedan kontigent. Poslije ovoga slijedi donacija tramvaja. Dakle, 20 tramvaja koje će donirati grad Konya, koji je također grad pobratim sa Sarajevom", pojasnio je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva je kazao da je prije dva dana dobio informaciju iz Konye da se priprema i isporuka donacije tramvaja te da će time u Grasu biti skoro pa obnovljen vozni park. Komšić je kazao da su tramvaji mnogo veći nego oni koji trenutno saobraćaju Sarajevom i da su u dobrom stanju.

Zamjenik predsjednika Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), putem koje je realizirana donacija, Ali Maskan kazao je da su ovakvi projekti važni s obzirom na to da je svakom gradu važno funkcionisanje gradskog prevoza.

"Radi se o 30 autobusa, a trenutno je samo jedan dio autobusa došao u BiH, uskoro se očekuje dolazak i preostalih. Koliko je ovaj projekat bitan za BiH i građane Sarajeva toliko je i za nas. Svi smo svjesni šta znači gradski prijevoz za jedan grad", pojasnio je Maskan.

Nakon svečane ceremonije uručenja autobusa, gosti su uživali u promotivnoj vožnji od kruga preduzeća Gras, centralnim sarajevskim ulicama do sarajevske Vijećnice i nazad.

Savjetnik gradonačelnika i vijećnik Istanbula Ismail Hakki Turunc prenio je pozdrav gradonačelnika Kadira Topbaša, izrazivši zadovoljstvo što se nalazi u Sarajevu ovim povodom.

Saradnja Grasa i IETT-a, prema riječima Mumina Kahvecija, nije nova, nego traje posljednjih 20 godina. Kahveci je naglasio kako je donacija autobusa samo početak i da će sličnih projekata biti još.

Sarajevsko gradsko prevozno preduzeće niz godina suočava se sa finansijskim problemima zbog kojih nije u mogućnosti obnoviti vozni park. Tako je u posljednje vrijeme i broj autobusa koji dnevno saobraćaju na gradskim linijama smanjen za oko 40 posto.
(Anadolija)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

30 Okt 2014 11:06 #4346 by Admir
Očekuje se donacija 20 tramvaja posredstvom prijateljskih odnosa gradova Sarajeva i Konye

Još jedan projekat kao rezultat potpisanog Sporazuma o saradnji, jeste donacija 20 tramvaja Grada Konye Gradu Sarajevu. Radi se o tramvajima koji su veći od onih koje KJKP GRAS trenutno ima i, samim tim, moći će primiti više putnika. Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH, koja je na sebe preuzela transport donacije iz Istanbula, tokom susreta koji je gradonačelnik Ivo Komšić inicirao sa direktorom Fatihom Karacom, iskazala je spremnost podržati realizaciju i ovog značajnog projekta za grad Sarajevo.

Podsjećamo da je zahvaljujući intenzivnoj saradnji dva grada pobratima, Sarajeva i Istanbula, uspješno je realizirana donacija 15 autobusa iz ukupnog kontigenta od 30 autobusa, dogovorena tokom susreta gradonačelnika Sarajeva prof. dr. Ive Komšića i turskog ambasadora u BiH, Nj.E. Cihada Erginay-a 15. augusta ove godine.

Zahvaljujući ovoj donaciji, umnogome je poboljšan javni gradski saobraćaj vraćanjem deset gradskih linija koje su zbog kvarova i nedostatka zamjenskih vozila bile van funkcije. Isporuka preostalih 15 autobusa istanbulskog preduzeće za javni saobraćaj (IETT), očekuje se uskoro.

Grad Sarajevo ima čvrstu i kontinuiranu saradnju sa turskim pobratimskim i prijateljskim gradovima: Istanbulom, Ankarom, Konyom i Bursom.

(Grad Sarajevo)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

31 Okt 2014 11:10 #4352 by Admir
Centrotranas od 3. novembra uvodi dvije nove redovne linije

Kompanija Centrotrans Eurolines počinje od 3. novembra redovno održavati linije u gradskom saobraćaju u Sarajevu na relacijama Širokača - Skenderija i Breka - Dom Armije, saopćeno je iz te kompanije.

Na liniji Širokača - Skenderija autobusi Centrotransa saobraćat će 17 puta tokom dana. Polasci će biti od 6 do 19 sati radnim danima i subotom.

Na liniji Breka - Dom Armije od 5.30 do 21.30 autobusi će saobraćati sa 17 polazaka dnevno.

Cijena karata na objema linijama bit će 1,50 KM po jednoj vožnji.

"Naime, nakon velikog broja peticija i pismenih zahtjeva građana, kao i višegodišnjeg neredovnog održavanja navedenih linija od KJKP GRAS, uprava Centrotrans Eurolinesa je odlučila da udovolji zahtjevima građana i uvede redovan prijevoz na ovim linijama", saopćio je Centrotrans Eurolines.

Nakon brojnih pohvala putnika toj kompaniji za kvalitet i način održavanja gradskih linija, ona je spremna udovoljiti opravdanim zahtjevima građana Sarajeva i tako nastaviti s poboljšanjem obima i kvaliteta prijevoza putnika na mreži linija u Kantonu Sarajevo, navedeno je u saopćenju.

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

03 Nov 2014 09:27 #4354 by Admir
Centrotrans kupio vozila sa video nadzorom

Uprava kompanije Centrotrans Eurolines donijela je odluku da se u gradsko-prigradskom saobraćaju obezbijede vozila sa video nadzorom. U tu svrhu nabavljena su četiri autobusa koji omogućavaju dodatnu sigurnost putnika, saopšteno je iz ove kompanije.

"Zbog stalnog povećanja broja putnika koji koriste naše usluge Centrotrans Eurolines je izvršio kupovinu savremenih zglobnih autobusa marke Neoplan. Autobusi su kapaciteta 150 putnika i imaju ugrađen video nadzor, klimu, navigaciju i motor koji zadovoljava Euro 3 norme. Navedeni autobusi će od danas biti raspoređeni na redovnim linijama Centrotrans Eurolines. Kao i u ostalim autobusima koji saobraćaju na linijama u Gradsko prigradskom saobraćaju u ovim vozilima dostupna je i besplatna WiFi usluga", navodi se u saopštenju.

Kompanija Centrotrans Eurolines raspisala je tender koji podrazumijeva uvođenje novog sistema naplate karata u autobusima, upravljanje saobraćajnim sistemom u realnom vremenu, video nadzor unutar i van autobusa. Nakon provedenog postupka tendera cilj je da se obezbijedi da sva vozila Javnog gradsko prigradskog saobraćaja Centrotrans Eurolinesa budu pokrivena ovom tehnologijom.

"Kompanija Centrotrans Eurolines nastavlja sa kupovinom novih vozila koja će upotpuniti vozni park ali i dodatno poboljšati usluge u Gradsko prigradskom saobraćaju u Kantonu Sarajevo", dodaje se u saopštenju.

klix

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.089 seconds

 

Top