3D štampani betonski most bez armature

3D stampani betonski most

Kada se govori o građevinskoj industriji, metoda 3D štampe najzastupljenija je u oblasti stanogradnje. Međutim, ni infrastrukturni projekti nisu odoljeli novoj tehnici pa imamo primjer mosta u Amsterdanu izgrađenog upravo ovom metodom gradnje. Zašto se onda novi most u Veneciji razlikuje ako je izgrađen 3D tehnikom štampe koja se već koristi u ove svrhe i šta ga čini jedinstvenim u svijetu.

U pitanju je nova metoda 3D štampe koja ne zahtijeva ni malter ni armaturno ojačanje. Konstrukcija je izgrađena 3D štampanjem betonskih blokova uz pomoć nove vrste betonske smješe koju je proizvela kompanija Holcim. Kombinovani su principi tradicionalne gradnje konstrukcije sa svodovima i digitalne izrade betona u cilju korištenja materijala samo tamo gdje je to neophodno da se ne bi stvarao nepotrebni otpad.

3D stampani betonski most2

"Striatus" spaja tradicionalne arhitektonske tehnike oslajajući se na logiku pravljenja konstrukcija u davnoj prošlosti pre više vijekova i digitalni dizajn i robotske proizvodne tehnologije. Cijela konstrukcija se drži bez ojačanja i lako se može rastaviti i ponovo sastaviti na drugom mjestu.

Projekat mosta je razvijen u saradnji ETH Zurich i Zaha Hadid Architects 'Computation and Design Group. Sada se nalazi u parku na obali Giardini della Marinaressa u sklopu Venecijanskog bijenala arhitekture i tamo će biti izložen do novembra ove godine.

 

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top