Otkriveni planovi za izgradnju Bitcoin grada

bitcoin city

Predsednik El Salvadora Najib Bukele najavio je planove za izgradnju Bitcoin grada veličine 7.466 hektara na jugoistoku ove američke zemlje. Predložena metropola treba da se razvije u podnožju vulkana Končagva. Planiran kao savršeni krug, grad će imati oblik novčića, a geotermalna energija vulkana treba da napaja elektromerežu čitavog grada, uključujući i rudarenje kriptovalute tokom kojeg se troše ogromne količine struje.

U fokusu dizajna su građani, pa grad treba da bude delimično oslobođen automobila, sa brojnim pešačkim zonama, biciklističkim stazama i mrežom lake željeznice. Postojaće i brzi voz koji će grad povezivati sa aerodromom, lukom i obližnjim gradovima.

U jednoj polovini grada je stambeni prostor, a drugoj obrazovne i zdravstvene ustanove i prodavnice. Grad ima "pametne" zgrade i digitalne pogodnosti.

Glavna karakteristika urbanističkog plana je veliki centralni trg ukrašen masivnim "B" - simbolom Bitcoina. Ovdje će se održavati koncerti i slične manifestacije, a postojaće i muzej o historiji novca.

Bitcoin grad ima za cilj da olakša poslovna i tehnološka ulaganja uz niz podsticaja. Gradiće se u fazama, a nisu određeni rokovi za završetak. Javna infrastruktura će koštati oko 300.000 bitkoina, a El Salvador je prva zemlja na svijetu koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Očekuje se da će ovaj grad definisati budućnost zemlje, predstavljajući njeno liderstvo u urbanom planiranju sa vizijom usmjerenoj ka budućnosti.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top