Eksperimentalni "živi" stan

eksperimentalni zivi stan 1

U svijetu u kojem živimo okruženi smo velikim brojem organizama koje ne vidimo golim okom. Mikrobi su dio svijeta i to je činjenica, ali i ta da oni žive i u našim organizmima. Na koji način oni utiču na zdravstveno stanje naših organizama zavisi od mnogo faktora i u cilju tog istraživanja naučnici su stvorili "stan" u formi poligona gdje će ispitati ovaj odnos. Ovaj eksperimentalni stan pod nazivom "Ome" nalaziće se u kampusu u okviru Newcastle University.

Cilj projekta je da se istraži uticaj mikroba na ljudski organizam i stvori generacija održivijih zgrada koje se mogu graditi od "živih" materijala. Istraživači sa Newcastle University će zajedno sa kolegama sa Northumbria University raditi na proučavanju u nadi da će im rezultati poslužiti kao smjernice za stvaranje održivijih građevina. Međutim, ne samo održivijih u smislu smanjenja emsiije ugljen-dioksida već u cilju stvaranja biološkog okruženja koje dugoročno koristi ljudskom zdravlju.

Stan “Ome” će se nalaziti iznad laboratorije za istraživanje. Projektovan je tako da se unutrašnji i spoljašnji zidni paneli mogu izvaditi i zamijeniti kako bi se testirali različiti uzorci materijala od kojih su napravljeni a koji će se uzgajati iz mikroba. Istraživanja su u ranoj fazi, ali bez obzira na to naučnici napreduju sa stvaranjem i modifikovanjem bakterija koje proizvode minerale i polimere. Ovo će biti slično studiji iz 2019. godine u kojoj je napravljena bakterija ešerihija koli kako bi se stvorile čestice krečnjaka.

eksperimentalni zivi stan 2Ispitivanja će se prvo vršiti u laboratoriji a nakon toga će biti premještena radi daljeg istraživanja u stanu tj. poligonu na spratu. Biće sprovedeni i procesi za pretvaranje otpada iz toaleta, hrane i sl. u gorivo i električnu energiju. U međuvremenu, tim će proučavati život mikroba u stanu kako bi se saznalo na koji način različiti materijali i sistemi za ventilaciju utiču na bakterijsku zajednicu koja živi u njemu. Cilj je da se istraže uticaji koje ovi organizmi imaju na ljudsko zdravlje.

Ovaj "živi" stan i laboratorija dio su većeg kompleksa u okviru Newcastle University i nalaze se u okviru HBBE (Hub for Biotechnology in the Built Environment) koji je usredsređen na razvoj biotehnologije i održivih "živih" građevina. Završetak izgradnje ovog istraživačkog stana očekuje se na proljeće ove godine.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top