Najduži viseći most na svijetu

najduzi viseci pjesacki most na svijetu portugal 1

Završena je izgradnja pješačkog visećeg mosta u Portugalu za koji se tvrdi da je najduži viseći most na svijetu. Svakako je zapanjujuć i predstavlja atrakciju jer se proteže iznad rijeke u dužini od 516 metara. Nalazi se na visini od 175 metara i povezuje obale rijeke Paiva. Pripada Nacionalnom parku "Arouca" koji je pod zaštitom UNESCO-a, i predstavlja područje izvanredne prirodne ljepote. Sa njega se prostire pogled ka Garganta do Paiva i Cascata das Aquieiras, oba područja od velikog značaja i pod zaštitom.

Most "Arouca 516" preuzeo je mjesto najdužeg visećeg pešačkog mosta koji je do sada nosio onaj na Alpama, dužine 494m. Projekat izgradnje vodili su Itecons, Conduril - Engenharia SA i Portugalska nacionalna laboratorija za građevinarstvo.

Konstrukcija se sastoji iz dva velika betonska "tornja" u obliku slova V ili obrnutog slova A koji se nalaze sa objenajduzi viseci pjesacki most na svijetu portugal 2 strane doline i podupiru most. Uključuje 127 čeličnih profila koji su učvršćeni čeličnim kablovima. Ispitivanja da kablovi mogu izdržati udare vjetra vršena su u aerodinamičnom tunelu i trajala su oko mjesec dana. Gradnja je započeta još 2018. godine, a most je konačno završen krajem prošle godine.

Otvoren je za posjetioce i ulaznica za obilazak mosta i obližnje pješačke staze košta 12 eura. Zvaničnici se nadaju da će ovo ambiciozno arhitektnosko djelo privući posjetioce i staviti Arouca na mjesto koje treba posjetiti. Ovaj projekat je učinio ponosnom ne samo ovu malu opštinu već i cijelu Portugaliju. Koštao je 2,1 milion eura.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top