Naučnici razvili staklo koje je gotovo nemoguće razbiti

broken display

Razbijeni ekrani na pametnim telefonima mogli bi otići u istoriju, zajedno s velikim zaštitnim kučištima kojima je jedina zadaća - sačuvati ekran.

Naime, naučnici sa kineskog Univerziteta Jilin pohvalili su se kako su razvili staklo koje je toliko čvrsto da ga gotovo ništa ne može razbiti.

Kako tvrde sami naučnici, novo ultračvrsto staklo, koje bolje provodi toplotu od bilo kojeg stakla dostupnog na tržištu, čvršće je i od prirodnog dijamanta.

Naučnici su do nove vrste stakla došli stavljajući posebnu vrstu ugljenika u presu i izlažući ju ekstremnim temperaturama i pritisku. Rezultat je staklo koje ima čvrstinu od 102 GPa, a najčvršća stvar je nedavno sintetizovan AM-III ugljenik sa 113 GPa.

Pojasnili su kako su upotrebili ugljenik sastavljen od 60 atoma posloženih u šuplju strukturu koja podsjeća na fudbalsku loptu. Tokom procesa obrade, ta se šuplja struktura raspada i stvara strukturu koja podsjeća na onu unutar dijamanta. Iako su naučnici uspjeli napraviti komadiće velike tek jedan milimetar, oni su bili dovoljno veliki za dodatno proučavanje.

Stvaranje stakla s takvim superiornim mogućnostima otvara vrata cijelom nizu novih aplikacija, istaknuo je autor studije, geohemičar Yingwei Fei sa Carnegie instituta za nauku u Vašingtonu.

Pojasnio je da je njegov tim, za razliku od prethodnih pokušaja, uspio proizvesti staklo na relativno niskim temperaturama, što omogućuje masovnu proizvodnju (a time i upotrebu) takvog ekstremno čvrstog stakla.

(Zimo)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top