Zgrada bez računa za ventilaciju, grijanje i hlađenje

vertikal nydalen oslo foto snohetta

U Oslu, na prostoru nekadašnjeg parkinga koji se transformiše u pješačku zonu, izgrađena je zgrada mješovite namjene koja se izdvaja svojom jedinstvenom sposobnošću da eliminiše potrebu za tradicionalnim HVAC sistemima. Dizajniran od strane firme Snøhetta, ovaj objekat je postavio ambiciozne ciljeve da ne koristi električnu energiju za grijanje, hlađenje ili ventilaciju, a rezultati do sada pokazuju da su ovi ciljevi ostvarivi.

Zgrada je strateški pozicionirana kako bi štitila obližnji javni trg od vjetra, dok istovremeno dozvoljava prolaz sunčeve svjetlosti. Korištenjem prirodne ventilacije i specifičnog dizajna koji uključuje senzore za nadgledanje temperature, CO2 i kiseonika unutar, te vremenskih uslova i pravca vjetra spolja, zgrada efikasno koristi prirodne resurse. Otvori za ventilaciju se automatski otvaraju na suprotnim stranama zgrade i stvara se pritisak koji vuče svjež vazduh kroz prostorije.

Geotermalna energija služi kao primarni izvor za regulisanje temperature unutar zgrade. Toplotne pumpe i bunari koriste konstantne temperature iz dubine zemlje za grijanje ili hlađenje vode koja zatim cirkuliše kroz cijevi u betonskim podovima i zidovima od gline. Ovaj sistem omogućava da toplota direktno grije ljude u prostoriji, što je efikasnije u poređenju sa tradicionalnim sistemima koji zagrijvaju vazduh.

Jedna od ključnih prednosti ovakvog sistema je u tome što izbjegava korištenje tradicionalnih HVAC sistema koji nisu samo skupi po pitanju potrošnje energije, već i po pitanju ugljeničnog otiska. Dodatno, odsustvo kanala za ventilaciju na plafonima čini kancelarijski prostor vizuelno prostranijim i svjetlijim.

Vodeći arhitekta ovog projekta Ana Cecilija Haug, iz kompanije Snøhetta koja je dizajnirala zgradu, ističe i značaj održavanja prirodne veze sa spoljašnjim okruženjem, navodeći da je važno da ljudi osjećaju vremenske promjene, što dodatno doprinosi prirodnosti prostora.

U prizemlju zgrade se nalaze restorani, iznad kojih je 5 spratova poslovnog prostora, a zatim još 10 spratova stambenog prostora. U stanovima je ventilacioni sistem tradicionalniji i stanari moraju da otvore prozore kako bi osvježili prostor. U kancelarijskom dijelu, upotreba prozora nije praktična zbog potrebe za stalnim nadzorom kvaliteta vazduha i temperature.

(gradjevinarstvo.rs/foto: Snøhetta)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top