Ove godine projekat, sljedece obnova Isa-begovog hamama

Stari hamam_u_Novom_PazaruPredsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima primio je delegaciju Generalnog direktorata za vakufe iz Republike Turske predvođenu Suat Faruk Girajem.

Radnim sastankom koji je upriličen u Mešihatu zvanično su otpočele pripreme za realizaciju Projekta rekonstrukcije Gazi Isa-begovog hamama u Novom Pazaru koji je potpisan prilikom posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana u oktobru prošle godine. Na sastanku je dogovorena procedura u vezi projektne dokumentacije za otpočinjanje radova na ovom za Sandžak i šire značajnom objektu osmanske arhitekture.

Nakon sastanka sa predsjednikom Mešihata, predstavnik Vakufske direkcije Suat Giraj sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševacem gdje je potpisan ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije za restauraciju hamama. Isa-begov hamam u Novom Pazaru sagradio je tokom XV vijeka Isa-beg Ishaković, a ovaj objekat je, iako je pod zaštitom države, godinama unazad propadao u korovu i smeću.

Restauracija i konzervacija tog objekta jedan je od tri projekta koje će finansirati Turska u Novom Pazaru, a koji su dogovoreni prilikom posjete predsjednika te zemlje ovom gradu.

Pored toga, Turska će finansirati izgradnju dva mosta u centru Novog Pazara i jednog vrtića.

(sa-c.net)Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top