Pocela izgradnja nove autobuske stanice u Beogradu

beograd nova_autobuska_stanica_3D

Počela je izgradnja nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, gdje će biti preseljena BAS stanica iz centra grada.

Radovi treba da budu završeni u narednih 18 meseci.

Sada se raščišćava teren, što će trajati mjesec, mjesec i po dana, a nakon toga počeće izgradnja objekta i perona.

Specifičnost nove stanice biće u tome što će se na jednom mestu ukrštati međugradski, međumjesni i turistički saobraćaj.

Projektom je predviđeno da stanica bude površine 13.000 metara kvadratnih, a radovi će koštati 25 miliona eura. Grad je obezbijedio građevinsko zemljište, a preduzeće BAS finansira izgradnju stanice.

Radove je obišao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je rekao da je to još jedna kockica u mozaiku koji se zove sređivanje saobraćajne infrastrukture u gradu.

"Nova stanica doprineće smanjivanju gužve u centru grada. Dnevno sa postojeće autobuske stanice krene i pristigne 1.200 autobusa, što stvara ogromne gužve u centru grada", rekao je gradonačelnik.

Preseljenjem stanice, naglasio je Mali, biće omogućeno "Beogradu na vodi" da uđe u novu fazu razvoja.

Što se tiče saobraćajne infrastrukture, osim autobuske stanice, kako je rekao, gradiće se novi Savski most, zatim most preko Ade Huje, centralni tunel koji će povezivati Savski amfiteatar sa Bulevarom despota Stefana, metro od 2020. godine.

Generalni direktor saobraćajnog Instituta CIP Milutin Ignjatović, koji je projektovao buduću autobusku staniocu, naglasio je da će to biti najveća stanica u Evropi, sa više od 50 perona i više od 70 parking mjesta.

"Ovo će biti najbolja i najlepša autobuska stanica u Evropi. Projektovana je po svim evropskim standardima", rekao je Ignjatović.

Arhitekta nove autobuske stanice Vladimir Lojanica kaže da će na novoj lokaciji biti veliki saobraćajni čvor koji će objediniti međugradski, međumesni i turistički autobuski saobraćaj, ali i železnički saobraćaj.

"Osim staničnih objekata, planirana je izgradnja i objekata komercijalne i poslovne namene. Objekat će se po funkcionalnim karakteristikama uklapati u modernistički ambijent Novog Beograda", pojasnio je Lojanica.

Izgradnju objekta finansira BAS, a generalni direktor te firme Anđelko Mučibabić kaže da je početak radova "istorijski trenutak" i da će, kada bude završena nova autobuska stanica, benefit osetiti Beograđani, ali i građani cele Srbije.

"Nova stanica će rasteretiti saobraćaj u centru grada, gde su bile velike gužve", pojasnio je on.

(Tanjug)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top