Studija o klimatskim promjenama na zapadnom Balkanu

zapadni balkan klimatske promjene studija

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) objavilo je Studiju o klimatskim promjenama na zapadnom Balkanu, koja pokazuje alarmantno povećanje temperature na cijeloj teritoriji, uz očekivano povećanje temperature od 1,2°C u bliskoj budućnosti, koja će dalje rasti za 1,7 - 4,0°C, pa čak i preko 5.0°C do kraja vijeka, u zavisnosti od globalnih napora uloženih u smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG).

Regionalna studija identifikovala je i sektore na koje će klimatske promjene imati najveći utjecaj:

- Poljoprivreda (smanjenje kvaliteta hrane, erozija zemljišta i degradacija itd.);
- Šumarstvo (visok rizik od široko rasprostranjene degradacije šuma, nestanak postojećih taksona, itd.);
- Vodni resursi (nedostatak vode za piće itd.); i
- Zdravlje ljudi (povećanje toplotnih talasa, upada novih bolesti koje prenose insekti itd.)

Štaviše, informacije o klimatskim promjenama u regionu Zapadnog Balkana (WB) govore o "upadu subtropske klime dalje na sjever, ostavljajući priobalna i južna područja veoma vrelim i suhim tokom ljetne sezone, za koju se očekuje da će produžiti trajanje za jedan ili dva mjeseca, u periodu bliske budućnosti pa do kraja vijeka”.

Studija izdaje niz preporuka za smanjenje opterećenja ekonomija pojedinačnih država zapadnog Balkana u rješavanju pitanja vezanih za klimatske promjene, posebno s obzirom na nedostatak ljudskih resursa i drugih kapaciteta, kroz unapređenje i usredsređivanje na regionalnu saradnju.

Kao kandidati i potencijalni kandidati za pristupanje Evropskoj uniji (EU), sve privrede zemalja zapadnog Balkana motivisane su da poštuju Pariški sporazum i postignu ciljeve EU2020 i EU2030 u smanjenju emisija stakleničkih plinova (GHG), kao i povećanju energetske efikasnosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. U tom cilju, zemlje zapadnog Balkana su identifikovale prioritete u prilagođavanju klimatskim promjenama i ublažavanju njihovog uticaja.

Studija je dio aktivnosti RCC-a u implementaciji Strategije razvoja Jugoistočne Evrope 2020 (SEE 2020).

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top