Naredne godine počinje izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice

06 podzemna garaza stari grad

Općina Stari Grad danas je u Zabavnom parku Sunnyland na Trebeviću upriličila za novinare druženje i doručak sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem na kojem je načelnik govorio o aktuelnim projektima i dešavanjima u ovoj općini. Govoreći o komunalnoj infrastrukturi, prvi čovjek ove Općine je kazao da su u prvih šest mjeseci ove godine u ovu oblast uložili preko 1,4 miliona KM. Precizirao je da su sredstva utrošena u rekonstrukciju putne infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnju dječijih i sportskih igrališta, te adaptaciju i sanaciju prostora.

Najavio je i realizaciju četiri velika projekta koji će se kreditirati iz Saudijskog fonda za razvoj. Riječ je od izgradnji podzemne garaže u Ulici Avdage Šahinagića, izgradnji sportske sale u OŠ "Edhem Mulabdić", nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grad i utopljavanje zgrade Općine Stari grad. Za ove projekte otvoren je javni poziv za izbor izvođača radova koji se zatvara u ponedjeljak 2. jula, a prema procjeni Hadžibajrića, cijela procedura trebala bi biti završena do septembra.

"Iako će se do jeseni znati izvođač radova, realizacija ovih projekata neće početi u ovoj godini, već na proljeće zato što u izbornoj godini nikada nisam htio da počinjem sa radovima da se ne bi pričalo kako to radimo zbog izbora. Sva četiri projekta će početi na proljeće i ni jedan ne bi trebao da traje duže od 180 dana", naveo je Hadžibajrić.

Hadžibajrić je govorio i o revitalizaciji historijskog puta od Kozije ćuprije, lijevom obalom Miljacke. Kazao je da je u toku prva faza projekta u sklopu koje je urađeno krčenje i čišćenje od šiblja i rastinja dijela puta od Kozije ćuprije do mezarja Dva šejha, te da će od ponedjeljka početi izgradnja pristupnog puta do Vrela Ebu hajat. Ovaj put radit će se u dužini od 230 metara i to od raskrsnice sa koje vode putevi prema Močilima i mezarju Dva šejha, dok jedan krak vodi ka Vrelu života.

"U planu je da se ove godine uradi i drugi krak koji vodi sa pomenute raskrsnice do mezarja Dva šejha. Na toj dionici će se urediti put, postaviti klupe, table i zasaditi zelenilo i sadnice. U drugoj fazi projekta, koji će biti realizovan naredne godine, uradit će se put od Vrela Ebu hajat do tranzita. Planirano je i čišćenje kamena na Kozijoj ćupriji kao i osvjetljenje ćuprije", kazao je Hadžibajrić.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top