3D štampane grede koje se slažu kao Lego kocke

3D stampana greda

Armirano-betonske grede su vrste ab konstrukcija koje se koriste kao elementi u izgradnji velikih infrastrukturnih objekata, zgrada i sl. Ove vrste konstrukcija su teške i gabaritne, napravljene od profila u punoj dužini, pa shodno tome zahtijevaju i posebne mašine za transport i ugradnju. Ovim problemom bavili su se istraživači sa Politehničkog univerziteta u Valenciji i došli do rješenja koje predstavlja alternativu AB gredama.

Oni su patentirali sistem koji je alternativa sadašnjim AB gredama. Sistem se sastoji iz niza pojedinačnih 3D štampanih segmenata od reciklirane plastike koji se mogu slagati kao lego kockice. Oni se mogu montirati na samom mjestu gradnje i betonirati kako bi se oblikovala greda. Sastav ovih segmenata inspirisan je načinom na koji se formiraju ljudske kosti, odnosno njihova kompaktnost. Ovo je prenijeto na grede, posebno na njene profile. U pitanju je vrlo inteligentan prirodni sistem i njegova reprodukcija u tim gredama "nagrađuje" ih malom težinom i vrlo visokim mehaničkim mogućnostima. Koristi su i u uštedi u vremenu gradnje i transportu.

Grede su i do 80 odsto lakše u odnosu na standardne betonske i ne sadrže metal pa je eliminisan rizik od pojave korozije. 3D štampa omogućava lako prilagođavanje zahtijevanim dimenzijama i potrebama na mjestu gradnje. Tim je patentirao nove vrste greda sa ciljem komercijalizacije tehnologije.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top