Najduži 3D printani pješački betonski most na svijetu

02 3D printani most

U Šangaju je završen najduži betonski pešački most na svijetu izgrađen tenologijom 3D štampe. Projektovao ga je profesor Xu Weiguo sa Tsinghua University - Zoina Land Joint Research Center for Digital Architecture koji je inspirisaciju pronašao u drevnom Anji mostu u Zhaoxianu u Kini. Most je dug 26,3 metra.

Jednolučna konstrukcija napravljena je pomoću sistema za 3D štampanje koji koristi beton. Sistem je razvio tim profesora Xu Weiguoa, integrišući digitalni dizajn, troškovnu efikasnost, pametnu tehnologiju i dimanika u arhitekturi. Oko 3,6 metara širine rukohvati mosta su oblikovani kao talasaste trake na luku, stvarajući efekat laganog i elegantnog kretanja preko jezerca u šangajskom Wisdom Bay-u.

Most je izgrađen od 44 izdubljene 3D štampane betonske jedinice, dok su rukohvati podijeljeni na 68 jedinica. Komponente mosta su odštampane od kompozitnih materijala, koji sadrže beton armiran polietilenskim vlaknima koji po strukturalnim karakteristikama odgovara konvencionalnim materijalima.

Proces projektovanja uključivao je konstrukciju fizičkog modela mosta u razmjeri 1:4. Model je izgrađen da demonstrira održivost projekta i dokaže da može da izdrži pješake koji prelaze i zadržavaju se na cjelokupnoj njegovoj površini. Za stvarnu izgradnju konstrukcije, štampane su betonske komponente sa dvije robotske „ruke“ tokom 450 sati. Procjenjuje se da je pojednostavljeni proces napravio uštedu od 33% u poređenju sa konvencionalnijim procesom gradnje - uglavnom zbog eliminacije šablona i armaturnih šipki.

Ugrađen u most, sistem praćenja u realnom vremenu obezbjeđuje podatke o vibriranju napregnute žice i deformacijama i pomjeranjima. Rezultati će omogućiti bolje razumjevanje praktičnih karakteristika novih betonskih materijala i strukturnih svojstava 3D-štampanih komponenti.

Most je izgrađen u saradnji sa Shanghai Wisdom Bay Investment Management Company.

Beton nije jedini materijal koji prolazi kroz velike promjene kada su u pitanju tehnologije 3D štampe. Columbia University je ranije ove godine predstavio novu tehniku za 3D štampanje i skeniranje tako što je „proizveo“ izgled drveta sa autentičnim unutrašnjim izgledom. U međuvremenu, prvi čelični most na svijetu izgrađen tehnologijom 3D štampe nedavno je predstavljen na „Dutch Design Week“.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top