Pametni neboderi u formi trostranih prizmi

neboderi u formi trostranih prizmi

Kule u formi trostranih prizmi sa pametnom tehnologijom krasiće Helsinki. Pobjednički projekat je djelo firme Lahdelma & Mahlamäki Architects.

Projekat lokalne arhitektonske firme izabran je kao pobjednički za sprovođenje faznog razvoja izgradnje gusto naseljenih kula mešovite namene u okrugu Pasila u Helsinkiju, sjeverno od centra grada.

Nazvan „Trigoni“ ovaj projekat sadrži trostrane kule. Prva faza razvoja obuhvata izgradnju jedne kule visine 180 metara i jedne 150 metara koje će biti povezane sa podnožjem u okviru koga će se nalaziti prodavnice i restorani.

Trouglovi u osnovi će tvrde arhitekte, omogućiti kulama da budu tako nameštene da se sprečava gledanje u susjedne kao i blokiranje svetla od druge kule. Prozori na uglovima će omogućiti stanovima, hotelskim sobama i kancelarijama širi pogled na okolinu.

Zajedničke prostorije unutar kule, poput one na 49. spratu najviše 51-spratne kule pružaće stanovnicima pogled na grad.

Dvjema kulama će se pridružiti novi javni trg, a „krovni vrtovi" i privatne baštice biće smješteni na vrhu zgrada.

Druga faza projekta obuhvatiće oblast stare pruge koja će biti pretvorena u park i sportske terene i gdje će se nalaziti i deset novih visokih i srednje vsiokih zgrada. Postojeća željeznička stanica sa okretnicom će biti pretvorena u kulturni centar.

Pametan sistem će biti integrisan u celokupan projekat, tako da će stanovnici i gosti hotela moći da koriste digitalnu platformu za pristup svim uslugama, kao što su rezervacija saune, pranje veša ili usluge čišćenja ili naručivanje iz lokalnih prodavnica.

Prirodni kamen, beton i keramičke pločice koristće se za oblaganje kula tj. za fasadu. Oblasti koje su zaštićene od atmosferskih uticaja, kao što su krovovi na ulazu biće od drveta u toploj boji.

Paviljon sa ugaonim krovom u centru novog trga biće izgrađen od drveta i čelika i zastakljen opalescentnim staklom. Prostor unutra može da sadrži prodavnice, restorane ili galeriju i vodiće do trgovačkog centra.

Pokrivene i podzemne pješačke staze i ulice javnog prevoza daće stanovnicima mogućnost da se kreću bez potrebe da budu izloženi hladnoj zimi u Helsinkiju.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top