Homepage - Updated

Ars Aevi 18.12.2011

Planirana gradnja žičare od Hrasnice do Igmana

gondola zicara kabina ilustracija

Ugovor o prodaji hotela Igman potpisan je krajem prošle sedmice, a investitori već najavljuju velike investicije. Kupac je, podsjetimo, firma The Place, koja je u vlasništvu domaćih i stranih biznismena, među kojima je i Emir Granov iz Sarajeva.

Kako je za Klix.ba kazao Granov, trenutno su u fazi izrade planske dokumentacije, nakon čega slijede zahtjevi za saglasnosti nadležnih institucija.

"Naša vizija nikada nije bila samo obnova hotela Igman, već i investiranje u turističke sadržaje koji će privući i zadržati kontinuitet posjeta, kako lokalnih tako i stranih turista. Planina i hotel Igman su idealno mjesto za uživanje u prirodi i kulturi same destinacije i nesumnjivo ćemo uraditi sve kako bismo postali omiljena destinacija u toku cijele godine, a ne samo u zimskoj sezoni. Cijeli projekt razvijamo iz ljubavi prema planinama i cilj nam je da osiguramo idealnu lokaciju za bijeg od buke i gužve modernog grada, gdje ćemo ponuditi mir i fenomenalne planinske sadržaje koji će provocirati maštu, hraniti dušu i motivirati vas na ponovni dolazak", kazao je Granov.

Investitori u planu imaju gradnju wellness i fitness centra, spa centra, dječijeg igrališta, restorana, multifunkcionalnih prostora i prostora za prodajne objekte, kongresnu salu, zimski trg, a od aktivnosti na otvorenom u planu im je razvijanje planinarenja, brdskog biciklizma, outdoor spa, fitness joga u prirodi i brojni drugi sadržaji.

Minimalna planirana vrijednost investicije je 10 miliona KM, a u konačnici će ona sigurno, kaže Granov, biti mnogo veća.

Ovi investitori imaju u planu i gradnju žičare do Igmana, a Granov kaže kako su već počeli razgovore s nadležnim institucijama, gdje su izrazili interes i spremnost na saradnju kako bi zajedno razmotrili mogućnost vertikalnog transporta na relaciji Hrasnica - Igman.

"Želja nam je pokrenuti inicijativu ka kantonalnim nivoima vlasti za spajanje Bjelašnice i Igmana s novim ski-stazama i vertikalnim transportom. Nadamo se da će nadležne institucije prepoznati veliki značaj spajanja planina Bjelašnice i Igmana, kao i to koliko bi nove ski-staze i vertikalni transport doprinijeli obogaćivanju turističkih sadržaja, rasterećivanju gužvi na ove dvije planine te razvoju planinskog turizma", kaže Granov.

Kada je riječ o samom hotelu Igman, Granov ističe kako su u pripremi poziva koji će biti usmjeren renomiranim arhitektonskim biroima za izradu prijedloga idejnog koncepta hotela Igman.

"U skladu s potpisanim ugovorom između nas i Kantonalne agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo, planirani rok za završetak je tri godine i isti će uveliko ovisiti o nadležnim administrativnim institucijama koje su zadužene za izdavanja svih neophodnih saglasnosti. Ono što je sigurno jeste da smo mi kao investitori itekako spremni i s velikom radošću nastavljamo naš započeti put razvoja turizma i proširenja turističke ponude na Olimpijskoj planini Igman", zaključio je Granov.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Stručni članci

Stručni članci
Swissôtel Sarajevo donosi novi koncept luksuznog hotelijerstva u BiH Napisao Admir 16.07.2018

Brand Swissôtel, kao jedan od luksuznih brandova unutar francuske grupacije hotela „Accor“, koji...

III dio: Nastanak modernih objekata za trgovinu Napisao SA-C Team 14.01.2018

Trgovina je u XX stoljeću doživjela prave revolucionarne promjene. Najprije nastaju robne kuće,...

II dio: Konzumerizam kao vrhunac pojave shopping centara Napisao SA-C Team 10.01.2018

Francuski antropolog Marc Augé stvara pojam ''nemjesta'' (non-place) pod kojim podrazumijeva...

I dio: Konzumerizam kao vrhunac pojave shopping centara Napisao SA-C Team 08.01.2018

Riječ autora:Cilj ovog serijala članaka jeste dati sažet kritički osvrt na objekte trgovačkih...

Poslanica o mostu - Lidumil Braco Alikalfić dipl. ing. arh. Napisao Admir 23.04.2012

"Izvjesno je da se ova interpretacija oblika mosta neće dopasti svima, ali je, isto tako izvjesno da...

Foto Kritika

  • Sarajevo u magli
    Sarajevo u magli
  • Šetalište u Titovoj ulici
    Šetalište u Titovoj ulici
  • Zabranjeno igranje lopte
    Zabranjeno igranje lopte
  • Hoćemo filtere
    Hoćemo filtere
  • Sarajevska svakodnevnica
    Sarajevska svakodnevnica
  • Trotoar poslije kiše
    Trotoar poslije kiše
  • Pružni prijelaz
    Pružni prijelaz
  • Išarani zidovi na stambenim zgradama
    Išarani zidovi na stambenim zgradama
  • Spomen park Vraca
    Spomen park Vraca
  • Bespravna gradnja
    Bespravna gradnja

SA-C Video

Top